Hemgjorda nötsnacks

45471-62
Foto: ica.se

Här om dagen gjorde jag kryddnötter. Receptet kommer ifrån buffé (ICA). Jag använde inte riktigt samma kryddor. Recpetet går att modifiera efter eget tycke, själv gillar jag spiskummin. Drog ner på sockret en del också. Hittade också ett annat recept från arla, franska snacks, som jag ska prova nästa gång.

Kryddnötter 

1 tsk chilipulver
1 tsk kajennpeppar
1 tsk kanel
1/2 dl socker
1 tsk salt
2 äggvitor
2 1/2 dl cashewnötter
2 1/2 dl sötmandel 

Sätt ugnen på 200°C. Blanda chilipulver, kajennpeppar, kanel, socker och salt. Vispa äggvitorna lätt och rör ner kryddorna. Blanda ner cashewnötter och skållade och skalade hela mandlar. Rör om. Sprid ut i en långpanna och rosta i ugnen 15-20 minuter. Rör då och då. Ta ut och låt svalna. Tips! Blanda gärna i lite russin.

45471-61
Foto: arla.se

Franska snacks 

300 g blandade nötter och sötmandel
2 msk Arla Smör- & rapsolja oliv
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk gourmetsalt


Sätt ugnen på 175°. Skålla och skala gärna en del av mandeln. Blanda Arla Smör- & rapsolja, vitlök och rosmarin i en ugnssäker form. Rör i nötter och mandlar. Rosta i övre delen av ugnen 12-15 min. Ta ut formen och strö på salt. Häll upp snacksen i en skål och servera dem varma.



Krämig pastasallad med kyckling och fetaost

45471-60

Den här rätten är utmärkt som buffémat/mingelmat (därav det stora antalet port) men fungerar lika bra i mindre mängd. Jag är något osäker på måttangivelserna eftersom vi gjorde rätten i större mängd. Den här salladen blev verkligen en favorit. Fetaost, bacon och kyckling ger en sån härlig smak tillsammans med hemlagad pesto. Salladen går utmärkt att blanda ihop dagen före, den blir nästan godare. 

Krämig pastasallad med kyckling och fetaost
25 små port

500 g pasta, penne
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil

500 g kycklingfilé

3 pkt bacon (à 140 g)

1 liten purjolök

2 röda paprikor

200 g fetaost

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar


Peston:

3 vitlöksklyftor

1 kruka basilika (ruccola fungerar lika bra)

50 g pinjenötter (solrosfrön fungerar lika bra)

1 dl olivolja

100 g finriven färsk parmesanost

2 krm salt


Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med creme fraiche och gräddfil.
  2. Pesto: Skala och pressa vitlöken. Mixa basilikablad och pinjenötter. Häll i olivoljan, blanda ner parmesanost och vitlök. Smaka av med salt. Blanda ner peston i pastan.
  3. Skär kycklingfilén i bitar och stek den.
  4. Skär bacon i bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Låt den sedan rinna av på hushållspapper.
  5. Ansa och finstrimla purjolöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda pastan med kyckling, bacon, purjolök, paprika, fetaost. Smaka av med salt och peppar.


Passionerad vit kladdtårta

45471-59

Jag blev så sugen på att testa vit kladdkaka, eftersom det lät så gott. Jag insåg dock att det söta i kladdkakan skulle kunna bli för tungt så jag valde att toppa kakan med syrlig passionsfrukt. Det blev riktigt lyckat. Om det bör kallas kladdkaka eller ej kan ju diskuteras. Konsistensen är mer som en riktigt saftig tårtbotten. Jag ber om ursäkt för den dåliga kvaliten på kortet.

Vit kladdkaka med passionsfruktsglasyr 


150 g vit blockchoklad

150 g smör eller margarin

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 tsk rivet citronskal

(kokos)
1 burk kesella vanilj
2 passionsfrukter


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (bröa med kokos, det är godast) en rund bakform med löstagbar kant. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. (Undvik att smälta vit choklad i mikrovågsugen då den lätt bränns.) Låt svalna lite. Blanda de torra ingredienserna och häll på chokladen och smörblandningen. Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Låt kakan svalna. Bred ut kesella vanilj över kakan och toppa med passionsfrukterna.

 


Skaldjursrisotto

45471-58

Jag bloggar sällan om fisk- och skaldjursrätter. Anledningen är att jag inte är så förtjust i det. Jag försöker dock att "lära" mig tycka om det. I ett sådant försök ingår just den här skaldjursrisotton.

Skaldjursrisotto
4 port  


1 burk skaldjur i lag (eller allra helst färska skaldjur)

Olivolja till stekning
4 dl avorioris
2 schalottenlökar
1/2-1 dl vitt (matlagnings)vin
1liter buljong (1 liter vatten och två fiskbuljongtärningar)
1-2 msk färskost m smak (jag anv vitlöksost)
1-2 msk olivolja
saften och rivet skal av ½ citron
salt och peppar(parmesanost till garnering) 

1. Koka vattnet och låt två buljongtärningar lösa upp sig.
2. Hacka lök och låt den svettas i olja
3. Häll på riset och låt det bli torrt.
4. Tillsätt vin och låt det reduceras.
5. Häll på halva buljongen och låt koka ihop med riset. Tillsätt 1 dl i taget av resterande buljong och låt reduceras.
6. Häll på citronsaft och rivet skal
7. Häll på skaldjuren och låt försiktigt värmas med, de ska inte tillagas så att de blir sega som gummi.
8. Blanda i färskost för en krämigare konsistens. Tillsätt olivoljan (1-2 msk). Salta och peppra.

Pollo saltimbocca

45471-57

Den här rätten (modifierat recept från coop) gjorde jag till middag igår. Upplägget blev riktigt snyggt med rullarna och hemgjorda potatisklyftor (med skal). Jag har nog aldrig ätit salvia förut och vet inte om jag blev överförtjust. Kanske är det värt att prova receptet med någon annan krydda i?

Pollo saltimbocca 


2 kycklingfiléer salt

grovmald svartpeppar

parmesanost i bit

färska salviablad

2 skivor parmaskinka eller prosciuttoskinka (jag anv serranoskinka)
2 dl vitt vin, gärna sött eller matlagningsvin  

Sätt ugnen på 225°. 


Ta bort eventuella senor från filéerna. Lägg dem mellan två ark plastfolie och platta ut varje till en tunn köttskiva. Salta och peppra på båda sidor. Fördela ost (skuren i bitar) och färsk salvia på varje skiva. Rulla ihop dem och fäst med en tandpetare. Linda en skinkskiva runt varje.Lägg rullarna med skarven ner i en ugnsform.

 
Häll vinet runt rullarna och lägg i några salviablad. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek dem 10 minuter. Flytta upp formen till övre delen av ugnen och stek tills kycklingen är genomstekt, ytterligare ca 10 minuter.



Sunday brunch # 3

45471-56

Provade att modifiera mitt favoritrecept på scones idag genom att lägga till ost. Det blev supermums!


Ostscones
16 st/ 4 st "kakor"(halva mängden är lagom för två personer)

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g margarin
3 dl filmjölk
2,5 dl riven ost (vällagrad ex präst,parmesan,cheddar)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela margarinet i mjölblandningen med händerna. Resultatet ska bli en smulig massa. Riv osten fint och tillsätt 2 dl av den. Häll på filmjölken och rör om. Dela degen i 4 delar. Platta ut dem så att de är runt 10-15 cm i diameter. Picka dem med en gaffel och skär i fyra delar, i ett kors över. Strö på resterande riven ost ovanpå och grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen.


Chokladbiskvitårta

45471-55
Foto: mixwell.com

Chokladbiskvier (ovan) är gott. Chokladbiskvitårta är lika gott, men mycket mer :)

Chokladbiskvitårta

Botten:
2 äggvitor
1 dl socker
1 hg nötkärnor

Chokladkräm:
150 g margarin
2 dl florsocker
2 äggvitor
2-3 msk kakao

Glasyr:
150 g blockchoklad

Botten: Vispa vitor, tillsätt socker och vispa lite mer. Mal och rör ner nötkärnor. Bred ut på välsmord o mjölad plåt i en 20 cm i diameter stor cirkel. Grädda i 200 grader 15-20 min. Lägg på galler att svalna.

Chokladkräm: Rör fett och florsocker. Tillsätt äggulor och kakao. Bred över den kalla botten.

Glasyr: Smält chokladen och låt svalna något. Det är viktigt att chokladen får svalna annars smälter chokladkrämen och det blir bara en sörja av allting.

Veggovardag - Purjo och morotssås

45471-54

Här är ett lätt och överraskande gott recept som min mamma brukar göra. Morötter och purjo låter så simpelt och kalt, men är faktiskt riktigt gott. Lägg till strimlad skinka för ett köttigare alternativ.

Pastasås med purjo och morötter

1 rågad djup tallrik med morötter (husmorsmått!)
15 cm purjolök
Salt, peppar, socker
Några matskedar mjöl
0,5-1 liter grönsaksbuljong
3-4 dl mjölk
1 burk creme fraiche
Parmesanost

Stek grovrivna morötterna halvmjuka och tillsätt hackad purjolök. Krydda med salt, peppar och en nypa socker. Strö över mjöl. Häll på buljongen och låt koka in lite. Förflytta till kastrull och häll på mjölk och creme fraiche. Red såsen efter behov. Servera med pasta och parmesanost.


Knäckis

45471-53

Fick en provpåse av knäckis olive på gymmet. Grymt goda! Nu måste jag köpa de andra också!

Flamberad pepparstek - Steak au poivre

45471-52
Foto: tasteline.se

Det sägs att pepparstek började tillagas på artonhundratalet någonstans i Normandie i Frankrike. Svartpeppar hade rykte om sig att vara ett afrodisiakum, vilket sägs ha ökat rättens popularitet. Jag gjorde mig på ett tappert försök att flambera pepparsteken enligt gamla traditioner, men misslyckades totalt. Konjacken fattade inte eld. Även om det självklart kändes som ett misslyckande, blev rätten enormt god ändå. Till rätten serverades potatisstrudel, var dock inte nöjd med själva processen även om det blev gott. Strudeln bestod av "inbakad" potatisgratäng, vilket känns som en onödig bearbetning av något som redan är gott. Har dock ett annat recept som förmodligen fungerar bättre.

Pepparstek med sås 

Oxfilé eller utskuren biff
Blandade hela pepparkorn (några msk)
Konjak
Olja/smör att steka i
Mellan- eller matlagningsgrädde
Köttbuljong
Soja
2st schalottenlökar 

Putsa köttet och skär det i små ”stubbar”. Möra köttet lite med några knytnävsslag. Krossa pepparkornen i en mortel. Doppa kanterna på köttet i pepparn, låt stå en stund i kylskåp. Stek köttet 2-2 ½ minuter (medium) på varje sida och salta. När man steker kött är det viktigt att börja med hög värme, det gör att porerna sluts. Häll på konjaken och tänd på (gör det inte under köksfläkten, som är full av fett och därför kan börja brinna). Lägg upp köttet på varma tallrikar (micra dem en stund). 

Såsen: Fräs schalottenlöken hastigt i stekpannan som användes till köttet. Häll i grädden, sojan och buljongen i stekpannan. Låt reducera under några minuter. Smaka av med salt. Servera med potatisrätt.

45471-51
Kanske nästa gång?

Svärmors recept - morotskaka

45471-49
Foto: malmo.se

Jag hade aldrig smakat morotskaka innan svärmor bjöd mig på det. Gissa om jag blev positivt överrraskad? Här kommer receptet (jag har sett att man i många amerikanska recept har två lager "topping", dvs en fyllning och en topping)

Morotskaka

Kaka:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
½ dl matolja
3 dl rivna morötter

Topping:
100g Philadelphiaost
30 g margarin (ej smält)
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor 
 
Kakan: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan i. Tillsätt olja och de rivna morötterna. Häll upp i en rund form med avtagbara kanter.

Toppingen: Blanda allt utom kokos till en jämn massa. Bred över den kalla kakan. Garnera med kokos.



Sunday brunch - # 2

45471-48

Bara synen av det här frukostbordet får det att vattnas i munnen på mig. Jag har dock aldrig ätit chokladbitar till frukost :) Som ett helg-frukost-tips berättade min lillasyster S om hemgjord müsli. Jag har inte testat receptet själv, så vi får lita på hennes ord.

Hemgjord rostad müsli

Müslin består av 4 olika grunder:

Grund 1 - gryn och flingor, ex:
Osötad müsli
Boveteflingor

Grund 2 - frön, ex:
Pumpakärnor
Solrosfrön
Linfrön

Grund 3 - nötter (obehandlade), ex:
Hackade mandlar
Pistachnötter
Valnötter

Grund 4 - torkad frukt, ex:
Russin
Torkad banan
Torkade aprikoser

Gör så här:
Blanda ihop grund 1-3 i en långpanna. Klickar på honung och sätt in i ugnen på 225 grader eller mer. Rör om efter ett par minuter då honungen har smält och låt det vara inne tills müslin är gyllenbrun. Ta ut müslin och låt svalna. Tillsätt grund 4. Servera.

I efterhand har jag förstått att det finns en grund 5 också:

Grund 5 - kryddor, ex:
Kardemumma
Kanel
Vanilj(stång)


Roliga och nyttiga tilltugg

Har haft ganska lite tid över den senaste tiden, så bloggandet har blivit lidande. Jag tipsar här om lite roliga tilltugg, som dessutom är nyttiga. Perfekt på buffébordet eller som drinktilltugg. Observera namnet på den första.


45471-46

Kärleksspjut
20 st (kanske lite överdrivet)

20 små mozzarellakulor
20 körsbärstomater
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
salt och peppar
20 tandpetare

Mixa basilikan med delar av olivoljan, krydda med salt och peppar. Varva tomathalvor och en ostkula på varje tandpetare. Lägg på fat och ringla över lite olivolja.


45471-45
Foto: arla

Grekisk sallad på en pinne

Dela grekisk feta i bitar, varva med halva körsbärstomater, gurkbitar och svarta oliver. Strö gärna lite färsk oregano över.

Annorlunda födelsedagstårta

45471-44
Foto: privat

Hittade den här bilden när jag gick igenom gamla kort. Gjorde den till min förra födelsedag. Jag och min sambo skulle till Thailand dagarna efter. Det var riktigt roligt att göra tårtan. Jag bakade en vanlig tårtbotten i långpanna (recept från bonniers kokbok tror jag). Gjorde fyllningar, sylt och marsankräm. Täckte sedan tårtan med grädde och dekorerade på lite olika roliga sätt. Mittenlagret är smält blått godis. Sanden är smulade kakor. Himlen är grädde blandat med lite smält blå godis. Solen är gjord av mandarinklyftor och molnen av krossade maränger. Resten är godis i olika former.

Tapas - tidskrävande men gott

45471-43

Att laga tapas är oerhört tidskrävande eftersom det oftast är många rätter. Det behöver dock inte vara så om en del förbereds. Vissa saker behöver inte heller tillagas. En bra idé är att ha "knytis".

Förslag på tapasrätter:

Tillaga

  • Saltkokt potatis
  • Mojosås 
  • Kyckling piri-piri
  • Getostfyllda jalapeños
  • Heta scampi
  • Gazpacho med krutonger
  • Guacamole

Köp färdigt

  • Inlagda oliver
  • Chorizo eller annan stark korv
  • Aioli alt chilimajonnäs
  • Vitlöksbröd

Recept kommer:

  • Böndipp
  • Köttbullar i tomatsås
  • Mojosås
  • Quesadilla
  • Bönsallad
  • Tomatsalsa
  • Risbollar
  • Paella
  • Spansk tortilla

Saltkokt potatis


16-20 små fina potatisar med skal
5 dl vatten
5 dl grovt salt
(lika delar salt och vatten)

Tvätta och skölj potatisen väl. Koka långsamt i saltvattnet tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.


Foto: icakuriren.se

Mojosås

 

400 g tomater

1 chili

½ dl olivolja

salt

1 röd paprika

2 msk citronsaft

1 tsk spiskummin

2 st vitlöksklyftor

 

Mixa i mixer.


Ett något modifierat recept från coop

Kyckling piripiri

4 portioner

 

Ingredienser

3 kycklingfileér

2 vitlöksklyftor

½ gul lök

½ tsk torkad stött piri piri (eller annan chili)

½ tsk stött kummin

½ tsk koriander

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

1 msk brun farinsocker

1 msk soja

2 msk tomatpuré

4 msk olivolja

2 tsk potatismjöl + 1 msk vatten

 

Tillagning

Dela kycklingen i ca bitar. Ta fram en plastpåse (5-liter) och lägg i följande: pressad vitlök, finhackad lök, kryddor, salt, farinsocker, soja, tomatpuré och olivolja. Rör ut potatismjölet i vatten och blanda i. Lägg i kycklingen. Låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natten, i kylen. Värm ugnen till 200 °. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek tills kycklingen är genomstekt, ca 30 minuter. Pensla med skyn ett par gånger under stekningen.




Getostfyllda jalapeños


OBS! akta er för de starkare pepparväxterna om ni inte vet med er att ni klarar av dem. Av brist på jalapeños tog jag en mycket stark röd peppar som inte gick att äta.

8 jalapeños
150 g getost, rumstempererad
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 ½ dl ströbröd
olja till fritering

Snitta varje jalapeño på längden utan att dela den. Ta bort kärnhus. Fyll med ost och kläm ihop. Vispa upp äggen lätt. Lägg mjöl på en tallrik och ströbrödet på en annan. Vänd först jalapeñon i mjölet, doppa sedan i ägg och avsluta med att rulla den i ströbröd. Värm oljan i en gryta till 180 grader. Fritera sedan några i taget tills de fått en gyllenbrun färg.

Heta scampi

En skvätt chiliolja (alt chili + olja)
6-8 st scampiräkor
Några nypor mörkt muscovadosocker
Trägrillspett

Trä scampin på spett på längden, så krymper de inte så mkt vid tillagning. Hetta upp chilioljan i en stekpanna. Lägg spetten i stekpannan och tryck till dem med stekspaden i 20 sek. Vänd sedan speten och tryck till igen. Lägg på tallrik och häll på lite mer chiliolja samt socker.



Gazpacho


1 paprika

7-8 tomater

1 gurka

2 skivor bröd

1 gul lök

1 dl olivolja

vatten

3 st vitlök

salt o peppar

tabasco


Mixa. Ät kall eller värm upp. Servera med brödkrutonger.



Guacamole 

2 avokado
2 hackade vitlöksklyftor
Saften från en lime
3 dl lätt crèmefraiche
3 krm salt
Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
½ urkärnad och grovt hackad tomat  


Kärna ur och skala avokadon, mosa den i en skål och tillsätt resterande ingredienserna. Blanda om.



Morotssoppa i höstrusket

45471-42
Foto: konsumentsamverkan.se

Morotssoppa blev middag igår, tillsammans med äggmackor. Det är härligt med soppa på hösten, för nu är det höst vare sig vi vill det eller inte... 

Morotssoppa
4 portioner

1 kg slantade morötter
1 st hackad lök
5 rädisor
1 liter hönsbuljong (vätska + 2 tärningar)
Salt, peppar och curry
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
4 dl Kokosmjölk (1 burk)
1 burk cremé fraiche (av valfri fetthalt)

Koka morötterna och löken i buljongen tills de är mycket mjuka. Lägg i rädisorna efter ca halva koktiden för morötterna. Mixa soppan och tillsätt kokosmjölken. Koka upp, smaka av med salt och peppar, curry och vitlök. Hacka persiljan och strö över innan servering. Prova gärna med att smaksätta soppan med lite apelsinolja eller färskpressad apelsin.

Sunday brunch - scones

45471-41

Vad passar bäst en söndagmorgon om inte nybakade scones? Superlätt, snabbt och mumsigt. Jag brukar göra vanliga scones, men jag bifogar även ett recept på grova scones om man vill vara lite "nyttigare". Servera sconsen med smör, ost och marmelad samt en kopp med te.

Scones
16 st/ 4 st "kakor"(halva mängden är lagom för två personer)

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g margarin
3 dl filmjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela margarinet i mjölblandningen med händerna. Resultatet ska bli en smulig massa. Tillsätt filmjölk och rör om. Dela degen i 4 delar. Platta ut dem så att de är runt 10-15 cm i diameter. Picka dem med en gaffel och skär i fyra delar, i ett kors över. Grädda i ca 10 minuter, i mitten av ugnen.

Grova scones
16 st/ 4 st "kakor"

4 dl dinkelmjöl (eller grahams)
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g margarin
3 dl filmjölk.

Gör enligt ovan med vanliga scones.

Thailändsk pannkaka (Roti)

45471-39
Foto: ThaiWorldView.com

Jag har sån enorm längtan till Thailand och matkulturen där. En av favoriterna på resan är den tunna thailändska pannkakan som säljs i var och varannat gatuhörn. Jag kallar den för bananpannkaka men det kan bli fel då det finns en tjockare form av pannkaka som innehåller banan. Jag föredrar den tunna. Själva fyllningen/toppingen varierar. Jag gillar skivade bananer och chokladsås. Andra föredrar kondenserad mjölk, kokos eller något annat. Det var svårt att hitta ett recept så jag fick pröva mig fram genom att leta fram "troliga" recept. Jag blev ganska nöjd med resultatet av det här receptet. Jag funderar dock hur resultatet skulle bli med rismjöl istället för vanligt vetemjöl, vi får se när jag får tillfälle att testa. Jag tyckte nästan att pannkakorna i detta recept blev lite för små, prova gärna att öka på ingredienserna. Hör av er om det lyckas bra. Sawasdee!

Thailändsk pannkaka (Roti)

Ingredienser
  •  2,5 dl vetemjöl (rismjöl)
  • 1 stort ägg
  • 1/4 tsk salt
  • 0,5 dl iskallt vatten
  • 1 msk smält smör
  • Olja att steka i
  • 2 bananer
  • 1 tub chokladsås

Gör så här


1. Gör en hög av mjölet på ett rent "bakbord". Gör ett hål i mjölet och lägg där i ägg, smält smör, vatten och salt. Använd händerna och knåda till en mjuk deg (ungefär som man gör pasta).  Dela degen i fyra delar. Rulla ytan lite lätt i olja. Låt ligga och dra sig i 3 timmar (jag hade bråttom och väntade inte, det funkade ändå)
2. Tag fram en teflonpanna och sätt på plattan på 6:an. Häll på olja (snåla inte).
3. Ta upp en degklump och smörj in fingrarna i olja. Olja lite på bakbordet också. Tryck ut degen i cirkelrörelser, fukta fingrarna med olja igen då och då. Degen ska bli så tunn att den nästan går sönder (det gör den på vissa ställen också). När pannkakan hamnar på plattan blir den stelare. Så tunt som möjligt alltså.
4. Stek pannkakan till den blir gyllene på ena sidan och vänd sedan. För banan/chokladpannis: Skiva på banan på pannkakan. Vik ihop den som ett kuvert. Lägg upp på tallrik och häll över chokladsås (på tub är lättast). Skär upp pannkakan och stick en tandpetare i den. Använd papperstallrik för den rätta känslan. 

45471-40
Så här kanske ni minns den?

Min syster M:s recept - enchiladas special

45471-38

Det här är ett recept som jag gjorde bland de första gångerna jag och min sambo möttes. Det kommer ursprungligen från en av mina systrar. Huvudingrediensen är antingen kyckling eller biff.

Enchiladas special
4 port

Huvudingrediens kyckling eller biff (ca 3 bröstfileér eller en något lägre mängd biffkött)
1 förp. corn tortillas (går dock även att använda vanliga)
1 förp. tacokrydda
1 ½ gul lök
2 paprikor i olika färger
1 burk valfri tacosås
1 förpackning Eldorado ostsås på burk (alternativt cheddarmix santa maria blandad enl förp)
1 påse riven ost

Stek kyckling eller biff, häll sedan på lök och paprika alternativ stek var för sig. Krydda och häll på lite vatten, låt vattnet koka bort. Blanda tacosås och ostsås i en skål och tillsätt ca hälften av osten. Lägg ett bröd på en tallrik eller liknande och lägg på kyckling alt biffmixen. Häll över lite av ost/tacosåsen. Rulla ihop och lägg i ugnsform. Fortsätt med så många rullar det räcker till (olika beroende på storlek på bröd/mängd ingredienser etc). Lämna dock kvar lite av ost/tacosåsen och "pensla" över de färdiga rullarna på ytan. Strö över resten av den rivna osten. Gratinera i 225 grader tills ytan får lite färg. Låt det dock inte bli knaprigt.

Servera med en härlig sallad och lite gräddfil.