Nyår

45471-97

Har känt mig lite krasslig över hela julen och därför har jag valt att stanna hemma ikväll. Jag ska dock försöka mig på att laga lite mat (med sambons hjälp). Om jag får som jag vill blir det följande meny ikväll:


Gratinerad krabba med avoccadomousse
Oxfilé med gul och blå potatis (á la Sverige)
Pannacôtta med hallon

I let you know!


GOD JUL!

45471-96

En god jul till er alla önskar jag med lite marsipanfigurer. Den senaste tiden har bloggen bortprioriterats, men jag lovar att vara igång med nya och friska krafter 2007!

Chaite

45471-95
Foto: apertif.no

Att vara tedrickare är inte fy skam heller. Sidan
babajan tipsar om hur man lagar perfekt chaite. Egentligen fungerar det säkert med chaite i lösvikt, men att krångla till det med lite kryddor gör det förmodligen en aning godare.

Mjölk + vatten 3-4 dl
Svart neutralt te
Kanelstång
Hela kardemummakapslar
Skivad färsk ingefära
Hela nejlikor
Svartpepparkorn
(valfritt: fänkålsfrön, saffran, vaniljstång eller rosenblad)
Råsocker eller honung

Häll vatten med en rejäl skvätt mjölk i en kastrull - nästan lika mycket mjölk som vatten.
Koka upp tillsammans med en par skedar svart neutralt smakrikt té - ett gott ceylon-té passar utmärkt!
Tillsätt kryddorna - chaiets själ. Måsten är kanelstång, hela gröna kardemummakapslar (däng till dom i en mortel först), färsk skivad ingefära, några hela nejlikor och ett par svartpeppakorn.
Sätt sedan din egen touch genom att lägga till t.ex fänkålsfrön, saffran, vaniljstång eller rosenblad.

Sjud chaiet en stund. Låt dra nån minut, sila av kryddorna. Söta efter smak med rårörssocker eller honung.

Saffransvinegrett

45471-94
Foto: bajaban.com

En enkel och julig smaksättare till bland annat sallader. Blanda samman vinegrett av tre delar olivolja, en del vinäger och lite grovmalen svartpeppar. Mortla saffran och tillsätt efter smak.

Om...

45471-93

...jag drack kaffe och om jag hade en espressomaskin, då skulle jag göra en gingerbread latte (en pepparkakslatte). Tips på andra kaffedrinkar finner ni på
den här sidan

Gingerbread latte

Syrup:
5 dl vatten
3 3/4 dl strösocker
Några teskedar pepparkakskryddor (3-4?)
1/2 tsk vaniljextrakt  (i flytande form, annars 1 tsk vaniljsocker)


Bas:
1 3/4 dl nybryggd espresso per latte
knappt 2 1/2 dl ångad mjölk med lite skum per latte

Garnering:
pudrad kanel


Blanda vatten, socker och pepparkakskryddor i en kastrull (inte för liten). Värm tills blandningen börjar koka och sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i 15 minuter. Låt sedan syrupen svalna med lock på.

Gör en dubbel espresso, ca 1 1/4 dl och ånga mjölken.

Gör din latte genom att först hälla espresson i ett glas, tillsätt sedan knappt en halv dl syrup och rör om ordentligt. Häll på mjölken. Pudra på lite kanel som garnityr innan servering.

Homemade svartvinbärsglögg!

45471-92
Foto: gotlandexclusive.com

Perfekt som gå-bort-gåva. Gjorde glöggen förra året, köpte en flaska och konsturerade en hemmagjord ettikett.

Svartvinbärsglögg


1dl  flytande honung

1 förpackning glöggkryddor eller motsvarande mängd egen kryddblandning

2 dl konc svartvinbärssaft
0,75 l rött vin
2 dl dessertvin (Portvin, Madeira, Sherry el dyl) 

Blanda allt utom vin och desservin i en kastrull. Hetta upp försiktigt tills honungen löst sig. Låt kryddlagen dra några timmar eller över natten. 

Sila ifrån kryddorna. Blanda lagen med vin och dessertvin och hetta upp glöggen men låt den inte koka.

Ställ krav!



Mitt bloggande den sista tiden har varit mycket begränsat. I veckan som var hade jag inte en ledig kväll, vilket inte direkt bäddar för matlagning. Likaså var jag på två julfester varav ena med traditionell julmat och den andra vanlig 3-rätters (jag föredrar den sistnämnda). I veckan lyssnade jag också på ett mycket intressant miljöseminarium, där vi bland annat diskuterade kring klimatförändringarna. Många gånger tror jag man fokuserar på det stora och det känns därför också ouppnåeligt.

Det finns dock så mycket man kan göra själv. Den mest tydliga kopplingen till mat är att köpa kravprodukter, vilket jag ska erkänna att jag aldrig gjort tidigare (mest pga dålig studentekonomi). Jag har kommit till insikt nu att jag inte vill köpa produkter som kommer att förstöra för mina barn och barnbarn osv... Jag vill inte att bananplantagearbetare ska dö efter några år pga alla gifter som används. Jag vill ha ren och frisk luft, vattendrag, jord - en miljö fri från dåliga kemiskt framställda gifter. Ok det kostar några slantar mer - men handen på hjärtat, är det inte värt det? En policy i min "familj" är nu att om det finns ett kravmärkt alternativ så ska vi också välja det. Hoppas att fler av er följer efter.

Toast deluxe!

45471-91

Igår satsade jag på att göra en lite lyxigare toast, det blev mycket gott.

Toast deluxe
2 port

4 landgångsbröd
½ grillad kyckling
1 tomat
1 förpackning mozzarella (den lite större)
lite ruccola
aioli/vitlökssås
salt och peppar

Bre landgångsbrödet med smör på båda sidor. Fyll på med vitlökssås, mozzarella, tomat, ruccola och kyckling. På med lite mer sås. Salta och peppra. Lägg ihop och grilla i smörgåsgrill/våffeljärn. Så enkelt, så gott.