Chevrétoast #2

45471-124

Skrev ett tag om "chevrétoast på norska", nu vill jag komma med en bättre uppdaterad version (enligt mig). Fick tipset av en av mina systrar. Hon propsade på att jag skulle prova bredbar chevré istället för tjocka skivor av osten. Vilken succé det blev, knapriga och smakrika (utan den allt för pikanta smaken som jag tycker att osten vanligtvis har). Snygga blev de också!

Skiva baguette, bred på lite ost och på med honung. In i ugnen 200 grader några minuter - klart!

Nötpanna med champinjoner

45471-122

Jag provade mildas nya tjockare matlagningsgrädde (endast 4%) och blev mycket positivt överraskad. Tidigare har man fått reda och reda för att matlagningsgrädden är alldeles för blaskig.

Nötpanna

4-500 g strimlat nötkött
1,5 st paprika
ca 8 färska champinjoner
2-3 dl rött vin (el matlagningsvin)
2 x milda 4 % matlagningsgrädde
2 köttbuljongtärningar (el motsv mängd fond)
2 msk soja
1 kruka färska örter (jag anv. timjan)
Salt och peppar
Persilja

Stek köttet. Strimla under tiden paprika och champinjoner och tillsätt. Häll på vinet och låt det reduceras (5-10 min). Tillsätt grädden, soya, örter samt köttbuljong. Låt puttra i ca 10 min. Salta och peppra samt strö över nyklippt färsk persilja.

image123

Hemgjorda hamburgare

45471-121

Billigare och godare än på något sunkigt hak. Jag fuskar lite och använder en köttfärsmix som heter santamaria american hamburger. Anledningen till att jag använder den är att den innehåller "röksmak". Vilket jag inte hittat någon annastans. De blir fantastiskt goda att grilla. Jag längtar verkligen till grillsäsongen! 

Egentligen borde jag göra bröden själv, för det är det som smakar minst gott som färdigt. Någon som har ett bra recept på hamburgerbröd?

Enklaste efterrätten

45471-120

Finns det något så enkelt som fruktsallad? Och så gott?

Min fruktsallad innehöll:

Kiwi
Päron
Sharon
Jordgubbar
Ananas
Passionsfrukt
Glass
Hackade nötter

Brödkryddor och örter

Just nu jäser ett bröd i mitt kök (jippie!!). Brödkryddorna ger ofta brödet liv men uppmärksammas tyvärr sällan (och glöms bort i många recept). Nedan följer brödkryddornas ABC. Krydda och njut!

Anis är en av jordens äldsta kryddväxter och användes i antikens Rom, där man trodde att den var nyttig för matsmältningen. Växten är ettårig, har vita blommor och får grågröna frön, som används för att krydda vid matlagning och bakning. Anis härstammar från östra medel-havsområdet och odlas i forna Jugoslavien, Kina, Ryssland, Spanien, Syrien och Turkiet. Förr ansågs denna läkeört även ge skönhet, friskare andedräkt och befria människor från onda drömmar
Fänkål
är en flerårig ört som finns lite varstans i Europa, Asien och Nordamerika. Den krydda vi använder är de aromatiska fröna från en hög växt med stora vackra blomkorgar och skira styva blad. Smaken är lätt sötaktig och påminner om lakrits. Fänkål användes förr som bantningsmedel och för att skydda mot trolldom. Kryddan är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till fläskkött, grönsaker, fisk, sallad och soppor. 

Kummin
är det torkade fröet från en ört som tillhör persiljefamiljen. Den finns i hela Europa, både som vild ört och som odlad kryddväxt. Kumminkryddan är de torkade frukterna som blir intensivare i sin smak, ju längre norrut man kommer. Vi känner kummin främst som krydda i bröd. Den passar fint i mustiga grytor, med tex kål och potatis. Smaken är intensiv, så man bör krydda sparsamt. Kummin används också som brännvinskrydda, bla i Skåne Akvavit och Aalborg Akvavit. 


Pomerans
är en citrusfrukt med en mycket bitter smak där skal och fruktkött främst används som smaksättare. Pomerans odlades ursprungligen i norra Indien, men fördes sedan vidare till sydvästra Spanien av araberna. Pomerans kallas även ?bitter Orange? för sin beska smak och ?Sevilla-apelsin? pga av att de stora odlingarna just kring Sevilla. Den odlas idag kring Medelhavet men även i subtropiska områden i Indien, Latinamerika och Afrika. Pomerans används främst som smaksättare i marmelad, men även som krydda i kakor, bröd och brännvin och likör. ?Engelsk marmelad? görs av enbart pomerans.


Sesam
är en drygt meterhög ört av familjen sesamväxter. Växte ursprungligen i Indonesien och tropiska Afrika, men spred sig tidigt till de flesta länder inom det tropiska bältet. Det är fröna man använder vid brödbakning. Sesamoljan är en viktig del vid tillverkning av margarin, dressingar, matoljor osv. 

Vallmofrön som vi känner till som omtyckt brödkrydda, har sitt ursprung i Främre Asien och Centralasien. Att kryddan har en god nötliknande smak, upptäcktes tidigt och den grekiske läkaren Galenos rekommenderade den på 100-talet e Kr. Idag odlas den i Turkiet och Östeuropa. Det är fröna som används och vallmon är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, eftersom den ger en tjockare konsistens åt den färdiga rätten.

Källa:
Santamaria

Bukayo

45471-121

På vår favorit restaurang "Tamarind" i Filippinerna (Sabang, Mindoro) serverades en av de godaste efterrätterna jag ätit. De kallar den för Tamarind special, vilket inte ger någon föraning om rättens storhet. Förklaringen löd ungefär så här "Bukayo served on top of vanilla ice-cream". Bukayo vad är det? Frågade vi servitrisen. Hon förklarade att de kallar "young coconut" för det. Vidare berättade hon att kokosen kokas tillsammans med råsocker, vilket gör att den blir som strössel. Nu snackar vi inte riven kokos på påse utan färsk nyriven kokos. Vi blev så förtjusta att vi bad servitrisen om att få köpa med oss lite hem. Så nu står den i kylen och väntar på att bli äten...

Rolig manick att ha i köket!

image118

Gissa vad det här är! Jag säger inget utan låter er gissa och återkommer med svaret.

Stort takk!

45471-117

När jag var borta hade våra norska ägare delat ut lite gåvor (skål från Kosta Boda till alla). Mycket uppskattat! Jag tycker att den är otroligt vacker. Ska fylla den med illgröna äpplen.