Leilas goda mandelpotatisgratäng!



Den här härligt goda gratängen gjorde jag igår. Mandelpotatis är absolut min favvopotatissort. Eftersom min pappa är från Västerbotten är jag uppvuxen med osten som jag anser är Sveriges finaste. Tyvärr hade jag inga kantareller hemma så jag var tvungen att använda champinjoner istället, det funkade men vill du har "the real deal" så ska du definitivt använda skogens gula guld.

Höstig potatisgratäng
8 portioner

2 kg mandelpotatis (eller annan potatis av mjölig sort)
1/4 rotselleri (200 g)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
8 dl visp eller matlagningsgrädde
1 1/2 msk flytande kycklingfond
1/2 kruka färsk timjan
1 msk flingsalt
svartpeppar från kvarn

3 msk smör
300 g kantareller av valfri sort
2 dl riven Västerbotten
Gör så här:
1. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt.
2. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor tillsätt potatis, selleri, lök och sjud (koka långsamt) i 10 minuter.
3. Stek svampen gyllenbrun i 2 msk smör och krydda med salt och peppar.
4. Blanda svamp med potatis och 2/3 av västerbottenosten.
5. Fyll gratängen en smörad ugnsform och strö över resterande ost.
6. Grädda gratängen gyllene i 200 grader, cirka 20 minuter.


Köttbullar - mumsfillibabba!

45471-90

Idag blev jag sugen på husmanskost och bestämde mig därför för att göra hemmagjorda köttbullar, brunsås, lingon, saltgurka och mandelpotatis. Som pappa skulle ha sagt "det smäckte gott i monno minom" (det smakade gott). De blev väldigt smakrika på ett bra och naturligt köttbullevis.

Smakrika köttbullar
(räkna själv hur många det blev)

500 g nötfärs
1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl lättöl
½ lök
1 ½ msk senap
1 msk lökpulver
2 tsk timjan
½ msk spiskummin
salt och peppar
Smör till stekning

Blanda öl och ströbröd, låt förvälla någon minut. Tillsätt senap, ägg och kryddor. Hacka löken mycket fint, det går bra att använda en mixer men se då till att löken inte blir en enda sörja. Tillsätt nötfärsen och blanda ordentligt. Blöt en skärbräda. Rulla små fina köttbullar och placera dem på skärbrädan innan stekning. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek försiktigt så att de inte ramlar sönder.

Brunsås

1 förpackning matlagningsgrädde (ex kelda minimat)
1,5 köttbuljongtärning
1-2 msk soya
vitpeppar

Värm upp på låg värme och låt sjuda.




Inför kommande glöggkvällar...


Foto: blossa.se

Blev inspirerad av blossas nya vinterbilder som är reklam för årets glögg med smak av lingon och enbär (jag har inte provat) att ta reda lite om glöggens historia. Nedan finns en sammanfattning från sidan
Grapevine.

"Ordet glögg är en förkortning av "glödgat vin", som har druckits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Då dränkte man in en sockertopp i konjak, placerade den över vinet och antände den, så att sockret smälte och droppade ner i vinet. Gustav Vasa var en sann glöggfantast - han hade till och med anställt en alldeles egen glöggblandare, som såg till att glöggen kryddades precis rätt. Kungens favoritblandning är känd av historiker: det innehöll rhenvin, socker, honung, ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor.

Men vi var inte de första med att krydda vårt vin. Redan de gamla romarna och grekerna drack kryddat vin. Då var det dock för att dölja den dåliga kvaliteten på vinet och pga hälsoeffekterna."

Frostad frukt!

45471-89
Foto: firajul.nu

Läste i nya tidningen Coop medmera (medlemstidning) om frostad frukt. Förmodligen är tipset hämtat ifrån sidan
Firajul eller vise versa. På sidan finns en massa andra tips på pyssel under "julkul". Jag är egentligen ingen julmänniska men fick ändå tips på dekorationer "light" så som den frostade frukten. På sidan finns också tips på torkad frukt mer om det kan ni läsa på mina favoritbloggar Saravillfara och Husmusen.

Ouzoflambering!

45471-88

Ni som läst mitt tidigare inlägg om min misslyckade pepparsteksflambering kan bli lätt överraskade nu. Jag (och lillasyster) har lyckats med en första flambering! Inte nog med det, det blev jättegott också. Ni får dock ha överseende för bilden ovan, jag fick en ny kamera i födelsedagspresent (jippiie), men har inte lärt mig att ta snygga bilder än. Ni som är oroliga för att köttet ska smaka som godislakrits, var lugna! Anissmaken ihop med köttet och pepparsåsen är riktigt gott.

Ouzoflamberad rostbiff

Bitar av rostbiff
1 msk ouzo per biff
salt och peppar
Smör att steka i

Möra köttet genom att lätt banka på det. Salta och peppra på en sida och vänd ner den i en het stekpanna. Salta och peppra andra sidan. Stek efter önskemål. Slå på ouzon när båda sidor är stekta. Använd en braständare för att tända på (så försvinner inte fingrarna). Flambera ej under köksfläkten, fettet i filtret kan ta eld. Vänta till lågorna slocknar. Servera genast tillsammans med ex klyftpotatis, smörslungad sparris och pepparsåsen nedan.

Pepparsås

1 förpackning matlagningsgrädde
1,5 köttbuljongtärning el motsvarande flytande mängd
1-2 msk soja
salt
1,5 msk hela pepparkorn

Häll i matlagningsgrädden i en kastrull tillsammans med köttbuljong och soya. Stöt pepparkornen lätt så att många av dem fortfarande är hela och tillsätt även dem. Låt koka upp lätt och sjud.

Helgplanka

45471-87

Förra förra helgen hade jag sådant enormt sug efter plankstek (så där som många gravida förmodligen känner?). Till min stora lycka hade min sambo maten klar när jag kom hem från ett möte. Har haft mycket att göra och därför kommer bloggningen först nu. Enjoy!

Plankstek

Kött:
Oxfilé, entrecôte eller liknande

Potatismos:
1 kg potatis
(½ kryddmått saffran)
25 g smör
ca 2 dl mjölk
salt och vitpeppar
120 g riven parmesanost

Bearnaisesås
Tomater

Koka potatisen. Tillsätt smör, mjölk och kryddor. Stöt/använd elvispen till potatisen. Blanda i osten allra sist. Stek köttet cirka två minuter på vardera sidan. Bäst smakar det om köttet lyfts ur pannan när det börjar tränga upp köttsaft på ytan efter vändningen. Då är det fortfarande rosarött mot mitten.

Lägg en skiva kött i mitten av plankan och spritsa ut potatismoset runt. Fyll på med bearnaisesås innanför "mos-muren". Snitta tomaterna i toppen och smöra dem lätt. Krydda gärna med salt och vitpeppar. Placera tomaten i kanten av moset. Se till att fördjupningen i plankan är fri. Där ska överbliven köttsaft samlas. Gropen är alltså ingen plats för tomaten eller andra tillbehör.


Sätt in plankorna i 250 graders ugn. När moset fått fin färg tas plankorna ur ugnen.


Kycklinglasagne med keso

45471-85

Direkt från ugnen söndag kväll:

Kycklinglasagne med keso

 

3 kycklingfiléer

2 burkar keso med grillad paprika

1,5 dl svarta oliver utan kärnor

2 röda paprikor

15 cm purjolök

1 förpackning creme bonjour tomat

1 förp färska lasagneplattor

I näve färska eller torkade kryddor, ex oregano, timjan.

Hackade valnötter

Salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka filéerna och stek i stekpanna på medelhög temperatur. Tillsätt hackad paprika och purjolök när kycklingen börjat ”vitna”. Låt steka tills kycklingen är genomstekt och paprikan är mjuk. Tillsätt kryddor. Hacka oliver och blanda med keso samt creme bonjour. Varva kesoröra, kyckling och lasagneplattor i ugnsform. Häll på hackade valnötter och gratinera i ugn i 15-20 min, tills valnötterna fått färg.


Födelsedagspresent eller julklapp?

45471-84

Jag fyller år i dagarna och har funderat lite över vad jag önskar mig. Nu blev det så bra bestämt att jag och mina 3 systrar, som alla fyller år i november, ska gå på spa!! Därför får jag väl inga presenter på födelsedagen? *Blink* En espressobryggare har jag gått och funderat på länge, inte för att jag dricker kaffe, utan för att det blir världens godaste varm choklad med skummad mjölk! Sambon vill dock ha "vanligt" kaffe, så en krups enligt ovan i kombimodell kanske vore något?

Härdat/delvis härdat fett

45471-83

Jag är inte så insatt i debatten kring olika typer av livsmedel och deras åverkan på kroppen. Ett tag var det "förbjudet" att äta chips och nästa dag ska man inte äta fisk från vissa vatten. Diskussionen kan bli ganska uttröttande. I helgen som var blev jag dock informerad av min syster om det härdade fettet. Jag (och forskarna?) är fortfarande ganska ovetande om effekterna av det härdade fettet. För mer information läs
t ex på den här sidan.

De här produkterna innehåller härdat fett (bla tapini).

Tapini goda tapaskex

45471-8245471-81

Fick smakprov på de här kexvarianterna i mataffären. Helt klart godkänt. Det man dock bör tänka på är att kexet är så smakrikt i sig att det kan ta över smaken från osten.

Pasta blue cheese

45471-80

Bloggandet den sista tiden har varit sporadisk matlagningen likaså. I förrgår gjorde jag dock en insats i köket och lagade den här pastarätten. Superenkelt och gott.

Pasta blue cheese
6 port

0,75 l mjölk
Idealmjöl och lite smör
125-150 g blue cheese
10 broccoliblommor (går att byta ut mot ex ruccola)
300 g skinka, kassler el dyl
Salt och vitpeppar
Någon rolig pastasort

Häll ner mjölken i en kastrull (gärna teflon el dyl, så fastnar det inte lika lätt). Häll på ordentligt med idealmjöl till redning, jag litar inte alls på måttangivleserna på förpackningen ta nästan 0,5-1 dl. Häll i lite smör/margarin. Låt det hela värmas ordentligt på plattan, rör om ordentligt ofta så att det inte bränner. Koka pastan. Koka broccolin snabbt i lättsaltat vatten, låt rinna av. Hacka skinkan och broccolin i små blommor alternativt bara broccolin om du använder färdighackad skinka. Tillsätt båda i mjölksåsen som blivit tjockare i konsistensen. När du är nöjd med såsen, häll i hackad blue cheese och låt den smälta. Krydda. Servera med parmesan.