Het kyckling med kaktussås

45471-79

Igår kände jag mig lite "vild n' crazy" och fick för mig att laga kaktussås, något som jag funderat på ett tag. Tanken var att den heta kycklingen skulle balanseras upp med en lite sötare sås. Jag vet inte om jag vill påstå att kaktussåsen blev någon vidare hit, men den fungerade absolut. Det låter ju lite roligt också - kaktussås. Kycklingen blev sambon dock väldigt förtjust i.

Het kyckling
4 port

4 kycklingfiléer
1 hel chili
3-4 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
0,75 dl olja
4-5 msk kinesisk soja
Salt och peppar
tabasco

Lägg filéerna i en ugnsform. Hacka chilin grovt och pressa den i en vitlökspress i en skål. Pressa också vitlöken. Blanda i tomatpuré, olja och soja. Tillsätt salt och peppar. Pensla "glazen" på båda sidorna av filéerna. Skvätt över tabasco, hur mycket är beroende på hur stark du vill ha maten. Stek i ugn ca 200 grader tills de är färdiga (20 min?)

Kaktussås

½ liter kaktusjuice (finns bland exotiska juicer)
1-2 scharlottenlökar
Redning/idealmjöl
Smör
1 grönsaksbuljongtärning
1 citron/lime i motsvarande mängd

Hacka scharlottenlöken grovt och fräs i smör i en kastrull. Häll på idealmjöl tills det klumpar sig. Det är viktigt att inte snåla på redningen, såsen är ganska svår att reda vid senare tillfälle. Slå på kaktusjuicen lite i taget så att såsen löser sig. Lägg i en buljongtärning och pressa i en citrusfrukt (kaktusjuicen består redan av lime mm). Låt koka ganska kraftigt, såsen bränner inte lätt, så att den tjocknar. Sila ur scharlottenlöken efter ca 7-8 min. Ställ tillbaka på plattan igen och koka tills såsen tjocknar.



Desserttips från lillasyster

45471-75
Foto: svt.se

Jag fick ett tips från min lillasyster angående en god och enkel dessert. Personligen skulle jag servera den efter en indisk/asiatisk måltid, men den fungerar säkert bra till mycket. Jag har inte provat receptet och ger er därför chansen att prova innan mig. Lönnsirap kostar ca 45-50 kr per 250 ml, men är enligt min källa en väl värd investering.

Yoghurtdessert

Dosera utifrån antalet portioner:
Hasselnötter
Mandlar
Solroskärnor (naturella)

Rosta ovan i stekpanna tills de lätt fått färg. Själp upp yoghurt i glas och häll på lönnsirap.  

Matcitat

45471-74

"Närma dig köket och kärleken med djärvhet"
Indiskt ordspråk

Frasvåfflor!!!

45471-73
Foto: kungsörnen

Ok, jag vet att det är fusk att äta våfflor till middag. De innehåller massa kallorier (och få vitaminer/mineraler) och passar bättre som efterrätt. Idag kände jag mig lite busig och det är inte första gången. Våfflor med glass och sylt - kan du tänka dig en bättre middag? Hittade flera roliga kombinationer av goda "pålägg" (se ex nedan, har inte testat dock). Vissa recept på frasvåfflor innehåller mineralvatten för att få dem extra frasiga. Det måste jag testa någon gång.

Frasvåfflor
8 - 10 st

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl (lätt)mjölk
100 g smält smör

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt vattnet och det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

Våfflor med lönnsirap, kanderade valnötter och vaniljglass

Gör en sats våffelsmet. Rosta 1 dl valnötter i en panna och vänd i 2-3 msk socker. Ta upp nötterna när sockret blivit brunt och lägg dem att svalna på smörpapper. Grädda våfflorna och toppa med nötter, en kula vaniljglass samt ringla över lite lönnsirap.

Arla köket skogssvampspanna

45471-76

Jag blev måttligt förtjust när jag såg att min sambo inhandlat en burk arla köket skogssvampspanna. Jag är inte så överdrivet förtjust i svamp och tycker också att mat i regel ska göras från grunden dvs på riktig svamp inte någon sörja i locket. När jag kom hem från jobbet nästföljande dag hade min sambo lagat mat åt mig, självklart gjord på burken. Tro det eller ej - det var supergott! Så jag tänkte lägga ut receptet här på bloggen, han är dock lite osäker på hur han gjorde. Enligt honom fanns det något form av recept på förpackningen men när jag tittade var det en helt annan kycklingrätt. Jag har heller inte hittat receptet på arla.se. Här ger jag huvuddragen i maträtten (är ex osäker på hur länge det ska puttra):

Skogssvampspanna

1 burk arla köket skogssvampspanna
4-500 g strimlat biffkött
1 förpackning cocktailtomater
1 burk hela champinjoner
(timjan eller persiljia)

Stek köttet. Tillsätt tomater, champinjoner och burken. Låt puttra tills tomaterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar samt ev timjan/persilija.





Hjort och annat vilt

45471-71
Foto: menyse.se

Anledningen till att jag inte bloggat så mycket de senaste dagarna är att jag varit iväg med jobbet. Det resulterade i spännande matupplevelser. Jag hade aldrig ätit hjort tidigare och blev därför förväntansfull när det serverades under middagen. Jag verkligen positivt överraskad - såå gott! Så väl hemma letade jag så klart lite på webben efter recept på hjort. Jag snubblade då över
den här hemsidan med inte bara fina bilder utan också häftiga viltrecept.






Indisk kyckling med gult kokosris

45471-70


Igår blev det indisk mat. Det finns färdiga burkar med tikka/masala/tandoori/vindaloo mfl att köpa i matbutikerna men jag tycker att det är mycket roligare att exprimentera själv. Det är egentligen ganska lätt att laga indiskt men som jag sa till en vän igår "svårigheten ligger i att krydda så att maten inte smakar pepparkaka". Indisk mat innehåller nämligen många av de kryddor som förekommer i pepparkakor. Det är kryddblandningen som skiljer de indiska rätterna. Jag har gjort en mix av alla kryddor. Det viktigaste vid indisk matlagning är att prova sig fram med kryddorna. Till rätten serverade jag gult kokosris och naan.

Indisk kycklingrätt
6-8 port

6-8 Kycklingfiléer
I burk kokosmjölk
1 hel chili
1 medelstor paprika
3-4 cm ingefära i fingerstorlek
½ tub tomatpuré
3 scharlottenlökar eller ½ gul lök
2-3 vitlöksklyftor
saften av ½ lime
6 msk flytande margarin
1,5 dl yoghurt naturell
2 tsk soya
½ msk vinäger

Kryddblandning:
1 tsk peppar
½ kycklingbuljongtärning
1 msk vindaloo curry
½ msk lökpulver
5 msk socker
1 msk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk muskot
1 msk koriander
1,5 msk spiskummin
2 kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
3 tsk gurkmeja

OBS! Garam masala är en kryddblandning bestående av kanel, svartpeppar, koriander, kummin, kardemumma, kryddnejlika samt muskotblomma eller muskotnöt. Kryddan kan således ersätta en del av kryddblandningen. 

Blanda kokosmjölk, chili, paprika,  ingefära, tomatpuré, lök, vitlöksklyftor, limesaft, margarin, naturell yoghurt, soya och vinäger i en mixer. Mixa till simmig konsistens. Tillsätt kryddor, lite i taget, var försiktig så att det inte blir överkryddat.

Stek kycklingfiléerna lätt i en stekpanna. Lägg ner dem i en gryta. Häll på mixerblandningen och låt puttra i ca 20 min. Smaka av efterhand och krydda/späd efter smak.

Gult kokosris

Basmatiris för 4 portioner
1 dl kokos
2 tsk gurkmeja

Koka upp riset enligt anvisningen på paketet. Rosta kokosen torrt i en het stekpanna. Blande ris kokos och gurkmeja.


Det blev banoffepaj!

45471-69


Jag bloggade för länge sedan om banoffepajen som jag tänkt göra. Det dröjde dock till igår innan jag gjorde slag i saken. Kakan fick bra betyg bland provsmakarna. Även om jag tyckte att den var smarrig anser jag att det hade varit bra att bryta av med något syrligt mot det söta. Kanske halloffe är ett bra alternativ?


Vill ha!

45471-68
Foto: Prisma

Jag tycker att det är jätteroligt att göra tårtor (se min thailandsinpirerade födelsedagstårta). Älskar att se kreativa tårtor. Jag är själv inte så kreativ men när det gäller tårtor och mat så kommer skaparlusten fram. Jag bläddrade lite i den här boken vilket resulterade i ett ha begär. Synd att jag inte har 10 barn, då skulle jag få göra tårta jämt! Såg bla en tårta med spöken på häftig - kanske till halloween? I presentationen av boken på hemsidan sägs följande:


Millas Kalastårtor bjuder på:
• 25 gulliga, busiga och ruskiga tårtor att baka som i recepten eller bara inspireras av.
• tips, idéer och tricks som gör bakandet smidigare, och får novisen att känna sig som ett proffs.
• speciella avdelningar för tårtbottnar, glasyrer, färg och form med mera.
• presentationer av bra bakgrejor och dekorationer som ger tårtan det lilla extra.
• stämningsfulla bilder på tårtor, produkter och barn förpackat i en ren, modern layout.



Fetaoströra med soltorkade tomater

45471-67
Foto: icakuriren.se (paprikaröra)

En favorit i sommar har varit en superenkel röra av fetaost och soltorkade tomater. Den här röran är supergod till grillat kött, men passar till såväl dipp som säkert pastasås. Måttangivelserna är lite höftade, jag brukar göra på känn. Hur mycket soltorkade tomater du tar beror på hur pikant smak du vill ha. Andelen fraiche bestämmer konsistens och bestäms beroende på om den ska användas som sås eller röra.

Fetaoströra med soltorkade tomater

150-200 g Fetaost
5-10 Soltorkade tomater
2-3 dl Cremé fraiche
2-4 Oliver
Peppar
(några blad färsk basilika)

Smula ner fetaosten i en bunke med höga kanter (jag använder mixerstavens mått/burk). Hacka de soltorkade tomaterna grovt och tillsätt tillsammans med oliverna. Häll på fraichen och mixa med mixerstav. Peppra (salta inte! fetaosten är salt i sig) Tillsätt gärna några blad färsk basilika samt dekorera med ytterligare ett par.





Godare än rödvinssås

45471-66
Foto: icakuriren.se

Jag är ingen vindrickare - än... Såser med vin i är jag dock väldigt förtjust i eftersom de inte är så sura som viner (alla säger att jag provat fel viner). Min syster I gjorde portvinsås nyår som var och jag blev stormförtjust. Jag har efter det provat att göra såsen med Madeira istället och det blir lika gott. Måste faktiskt säga att de slår de traditionella rödvinssåserna. Såserna passar bäst till (finare) kött.

Portvinssås/Madeirasås

2-3 schalottenlökar
3 dl rött portvin eller madeira
1 dl vatten
3 msk konc kalvfond (alt. buljongtärningar)
2-3 msk konc svartvinbärssaft
Majsstärkelse eller idealmjöl
50 g smör eller margarin

Peppar


Skala och hacka löken. Fräs den i lite smör i en kastrull. Slå på vattnet och sedan portvinet, saften och kalvfonden. Koka i en kastrull under lock ca 10 min. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Red såsen med majsstärkelse eller idealmjöl. Låt såsen koka upp och sjuda i 3 min under omrörning. Vispa i smöret i klickar.



Quinoa - värt ett försök till

45471-65
Foto: saltå kvarn

Idag gjorde jag quinoasallad. Var inte jätteimponerad. Det var gott men inget speciellt. Ska försöka med någon annan rätt nästa gång. Letar efter ett recept på biffar med quinoa.




Sega kladdiga chokladmuffins med dumle

45471-64
Foto: icakuriren.se

Sega kladdiga chokladmuffins med dumle
12 st

200 g smör eller margarin
4 ägg
6 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl 
8 msk kakao
2,5 tsk vaniljsocker
1 påse dumlekolor m mörk choklad (osäker hur många g, va 30 st)

Smält smöret och blanda med övriga ingredienser (inte dumlekolorna). Lägg två dumle i varje form, resterade går åt det lovar jag. Fördela i 12 stora muffinsformar med pappers-muffinsformar i (muffisen är så kladdiga att de fastnar i  formen annars) och grädda längst ner i ugnen i 180°C ca 15-20 min. Låt de svalna ordentligt innan de serveras, de kan med fördel stå över natten.





Snorkaka

45471-63

Kanske något för barnkalaset? Bakade den här snorkakan tillsammans med min systerdotte, hon tyckte så klart att det var hur roligt som helst. Snor på en kaka? Ja, men det är ju inte riktigt! Egentligen är det en vanlig sockerkaka med bär i botten och ett "snoröverdrag". Själva snorkrämen blev väldigt rinnig - vi hade snor över hela bordet. Därför rekommenderar jag att använda marsankräm eller något annat "snorlikt".

Snorkaka

2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Bär, t ex hallon, som täcker botten på formen
Kokos till "bröningen"

Vispa först ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret i en kastrul. Slå sedan i mjölken och låt det hela koka upp. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten. Häll i mjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät, men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i. Smörj och bröa en form med kokos istället för ströbröd. Lägg bär i botten av formen och häll i smeten. Grädda i 175 grader nedre delen av ugnen i 35-40 min.

Låt kakan svalna och tryck till den lite i mitten så att den blir platt (kakan reser sig ofta i mitten). Täck med snorkräm av exempelvis marsankräm.