Hemgjord pesto till sallad

45471-25
Foto: Ostkompaniet

När våren kommer blir jag mer sugen på lite "lättare" mat, som inte känns så tung. Sallad är då ett utmärkt val. Gott att ha i salladen är pesto, den gör jag själv. Jag föredrar att använda solroskärnor istället för pinjenötter (vilket också är mycket billigare). Istället för basilika använder jag ruccola för en mildare smak, men där kan man göra som man känner för.

Röd Pesto


1,5 dl soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl solroskärnor (pinjenötter)
1 kruka basilika eller motsvarande mängd ruccola
0,5-1 dl riven parmesanost
olivolja

Häll av oljan från de soltorkade tomaterna men spara oljan i en kopp. Torrosta solroskärnorna i en stekpanna tills de får färg. Kör tomater, vitlöksklyftor, (solroskärnor) pinjenötter, ruccola (basilika) och parmesanost i (stav)mixer. Späd med den sparade oljan och tillsätt eventuellt ytterligare olivolja.

Grön pesto

Gör samma enligt ovan men hoppa över de soltorkade tomaterna och ersätt det med lite mer ruccola och ev en vitlöksklyfta till.

Förslag på pastasalladsingredienser

Viktigaste är en bra pasta, välj någon lite roligare än snabbmackisarna, det lyfter salladen
Kronärtskockor
Oliver
Vitlökar i lag
Ruccola
Olika typer av bönor
Salladslök
Cocktailtomater
Hyvlad stark ost

När jag gör iordning pastasalladen, tar jag först och blandar peston i kastrullen med den avrunna pastan tillsammans med olivolja. Peston fördelas då jämnare.

Kräfttzatziki till bakpotatis eller toast

45471-24
Supergod fyllning som passar både till bakpotatis och på toast. En variant til den uttjatade skagenröran?

Kräfttsatsiki 2-4 personer

Ingredienser
1 halv stor gurka
4 dl matlagningsyoghurt (medelhavsinspirerade eller vanlig)
1 burk kräftstjärtar i lag
2 vilöksklyftor
1 msk citronsaft
salt och peppar

Gör såhär
Riv gurkan på grövsta sidan på rivjärnet. Salta rikligt och låt ligga på ett fat i 15 min, så att vattnet dras ut. Låt kräftstjärtarna rinna av i ett durkslag. Krama ur vattnet ur gurkan och lägg i bunke. Tillsätt matlagningsyoghurt, kräftstjärtar, pressad vitlök, citronsaft och lite peppar. Servera med en klyfta citron till.

Bakpotatis

Ingredienser
Bakpotatisar

Gör såhär
Skrubba potatisarna under rinnande vatten. Tag en gaffel och stick flera hål i skalet. Lägg potatisarna på papper i micron, värm dem i ca 15-20 min beroende på storlek och effekt. Vänd efter halva tiden.

Citronkyckling med oliver

45471-23
Foto: Arla

God kycklingrätt från arla som passar både till vardag och fest.

4 port

Ingredienser
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 dl svarta oliver
1/2 dl grovhackad persilja

Gör så här
Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min. Rör ner citronskal, oliver och persilja. Garnera med citron.