Mitt recept - salami och feta fyllda kycklingfiléer

45471-37
Bilden föreställer en annan rätt

Jag tänker nu börja med att blogga om min och min familjs favoritrecept. Först ut är jag (ego som jag är). Den här rätten hittade vi i någon gammal damtidning och modifierade den något. Jag serverar den gärna till antingen potatisklyftor eller bandpasta. Välj en mild sås till rätten. Kyckligen innehåller redan så många smaker och det är därför lätt att smakerna tävlar om dina smaklökars uppmärksamhet, på ett dåligt sätt.

Salami och fetafylld kycklingfilé

4 port

4 kycklingfiléer

Salt o peppar

Ca 50 g riktig fetaost

Tunna skivor (vitlöks)salami av bra kvalitet

Färska timjankvistar

Solrosfrön

Olja

Tandpetare

Banka ut kycklingfiléerna på plastfolie eller smörpapper. Salta och peppra. Fyll med fetaost och salami. Rulla ihop och fäst med tandpetare så att de håller ihop. Häll lite olja i en ugnsform och lägg i kycklingfiléerna. Strö över rikligt med solrosfrö och lägg över timjankvistar. Sätt in dem i ugnen på 175 grader i cirka en halvtimme. Det är viktigt att passa filéerna så att de inte blir vare sig torra eller råa.

Potatisklyftor
Potatis
Havs eller flingsalt
Olivolja
Ev kryddor så som rosmarin, timjan etc

Borsta av potatisen och skär i klyftor. Lägg i lättsaltat vatten och låt koka i 5-10 min (alternativet är att lägga dem i en ungsform direkt, men det här går snabbare). Häll olivolja i en form. Lägg i potatisen försiktigt så att den halvmjuka potatisen inte krossas. Strö över salt och eventuellt kryddor. Låt stekas i ugn tills klyftorna fått färg. Tips: sätt ugnen på grill de sista 5 min för en krispig yta.


Chevrétoast på norska

45471-36
Foto: honningcentralen.no

Det här receptet hittade jag så här i efterhand när jag redan gjort chevrétoast. Jag blev tipsad om (för)rätten av en väninna som ätit den på en restaurang. Personligen var jag inte stormförtjust i toasten, men min sambo gillade den verkligen. Receptet kommer från norska "Honningcentralen" och jag har inte gjort mig besväret att översätta. Jag skulle föredra att gratinera istället för att steka och sedan strö över rostade pinjenötter/solroskärnor.

Stekt/gratinert hvit geitost med honningmarinerte plommetomater på toast   

(4 porsjoner)


4 stk plommetomater

1 ss smør

2 ss honning

1 stk sitron

1/2 vaniljestang

salt og pepper


1 Baguette

Olivenolje


300 g geitost

1 ts finhakket persille


Kok opp honning, vanilje og sitron. Fjern skinn og kjernen på tomatene og del i fire. Tilsett tomatene i kjelen. Smak til med salt og pepper.

La blandingen stå i et par timer. Kok opp og reduser marinaden til den tykner.


Skjær bagetten i 1 cm tykke, skrå skiver. Ha på litt olivenolje og stek i en panne til skivene blir gyllenbrune. Ha på litt salt.

Skjær osten i fingertykke skiver og enten gratiner den i ovn med grillelement eller stek den gyllen i en middelsvarm panne så den halvveis smelter. Ta den opp med en steikespade og snu den opp ned ved servering.


Legg en stor skje tomatblanding på toasten og legg på den varme osten tilslutt. Pynt med litt persille.


Strawberry daiquiri - sommarens sista suck

45471-35

Satsa på att behålla sommarkänslan under vintern med en Strawberry Daiquiri.

Strawberry daquiri 

4-6 cl ljus rom

3-4 st jordgubbar

2 cl pressad lime

½ tsk socker (helst florsocker)

1,5 dl is (krossad mängd)


Kör i blender till en slät blandning.

Risotto - var det så enkelt och gott??!!

45471-34
Foto: Zeta

Idag gjorde jag min första risotto. Jag blev förvånad över både hur enkelt och hur gott det blev. Risottons huvudingrediens går att variera. Jag gjorde med svamp idag. Servera risotton på en varm tallrik toppad med kycklingfilén och dekorerad med ex basilikablad.

Risotto   
4 port  


Huvudingrediens (ex svamp, sparris, spenat) 
Olivolja till stekning
4 dl arborioris
2 schalottenlökar
1/2-1 dl vitt (matlagnings)vin
1liter grönsaksbuljong (1 liter vatten och två buljongtärningar)
Ostingrediens: ex riven ost el färskost m smak (jag anv vitlöksost)

1-2 msk olivolja
salt
peppar
(parmesanost till garnering)


1. Koka vattnet och låt två buljongtärningar lösa upp sig.
2. Hacka lök och huvudingrediensen och låt dem svettas i olja
3. Häll på riset och låt det bli torrt.
4. Tillsätt vin och låt det reduceras.
5. Häll på halva buljongen och låt koka ihop med riset. Tillsätt 1 dl i taget av resterande buljong och låt reduceras.
6. Häll på riven parmesanost, eller blanda i färskost för en krämigare konsistens. Tillsätt olivoljan (1-2 msk).

Kyckling provencal

4 kycklingfiléer
Färska örter så som salvia, basilika, timjan, oregano

Gnid in fileérna med örterna och lägg i en plastpåse. Fyll på med rikligt med olivolja. Låt dem stekas i ugn, 200grader i ca 15 min.

Snyggaste "buketten" till kräftskivan

45471-33

Krondill - vackrare kan det inte bli. Låt den gärna inte vara för utslagen. Låga buketter är snyggast och mest praktiskt (skymmer inte bordskamraterna)

Skivans roligaste - kräftbrödet

45471-32
Foto: coop

Det här roliga receptet kommer från Coop.

Kräftbröd  (1 stort bröd) 
ca 1 timme och 50 minuter 

Ingredienser
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1msk salt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl, gärna special  

Garnering:

svartpepparkorn

Tillagning
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min. Platta ut degen, rulla ihop till en rulle och skär av en tredjedel av den. Forma den stora degbiten till en spolformad kropp och lägg den på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Platta ena änden till stjärtfena, forma den andra änden till sköld och huvud. Halvera den andra degen och forma till spolformade klor. Spara lite av degen och rulla ut smala stänger till spröt. Tyck fast klorna. Sätt fast spröten längst fram på huvudet och låt dem sedan vila på klorna. Tryck fast pepparkorn som ögon. Markera sköld, stjärt och stjärtfena med några snitt. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 225° och grädda ca 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Västerbottenspaj till kräftorna

45471-31
Foto: arla.se

Den här supergoda pajen passar utmärkt till stundande kräftskivor. Jag fick receptet av en arbetskamrat till min far. Jag har sett att det ligger ute liknande recept på nätet.

Västerbottenspaj med romröra 

Botten:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk lättmjölk


Tryck ut i en pajform och nagga botten. Vik aluminiumfolie runt kanterna. Ställ in i kylen en stund. Grädda i 225 grader i 10 min.

Fyllning:

3 ägg

3 dl gräddmjölk (hälften mjölk hälften grädde)

salt och peppar

300 g riven västerbottenost

1/2 msk kumminfrön

Häll osten i det förgräddade pajskalet. Stöt kummin i mortel. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll sedan över osten. Grädda i 200 grader i ca 35 min.


Romröra:

2 dl cremé fraiche

½ röd lök

1 burk stenbitsrom

Citron
Dill

Hacka löken och rör ihop med resten. Skvätt i lite citron och hacka i lite dill.


Servera pajen med salladsblad och gräslök.