Banoffeepaj

45471-30

Här är ett recept som jag länge tänkt att prova. Jag har dock inte gjort det än och vågar därför inte säga något om resultatet. Kanske hinner någon annan före mig och kan ge betyg? Jag ger hallonen som ett alternativ till bananerna. Recepten kommer inte från samma ställe så de kan skilja sig åt.

Banoffeepaj


200 gr degistivekex
100 gr smält smör
1 burk kondeserad mjölk, cirka 400 gr
3 st skivade bananer
2½ dl vispad grädde
25 gr mörk flisad choklad

Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten, fyll på allt efterhand som det kokar bort. Låt koka i minst tre timmar, ju längre du kokar desto hårdare toffé blir det. Smula kexen i matberedare och blanda det med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt till dess toffén är färdig. . Kyl den oöppnade burken i kallt vatten. Bred ut smeten över pajskalet. Skiva bananerna och lägg dem ovanpå. Vispa grädden och bred den över. Garnera med flisad choklad och eventuellt några bananskivor. Ställ kallt till serveringen.


Halloffeepaj


1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns i de flesta större livsmedelsbutiker)
200 g digestivekex
125 g smör eller margarin
ca 500g Hallon
2.5 dl grädde mellan eller visp.
Riven vitchoklad eller mörk choklad (Gärna Lindt 70%)

Ställ den oöppnade burken med mjölken i en kastrull, häll på vatten så att det täcker. Koka upp allt på spisen och låt koka i tre timmar !OBS! vattnet måste täcka burken hela tiden. Under tiden krossar du kexen och blandar med smöret, tryck ut allt i en pajform ställ kallt för att stelna. När burken har kokat klart och svalnat lite öppna den och bre ut innehållet i pajskalet. Fördela hallonen över och avsluta med vispad grädde och riven choklad.