Grillad yogurtmarinerad tandoorikyckling

45471-29
Foto: Tasteline

Ett halvt egetkomponerat recept som jag har inspirerats till genom en svart burk med tandoorikrydda. Det blir lite kladdigt, men ack så gott!

Ingredienser:
Träspett
Kyckling, filéer eller lårfiléer
(4-5 msk)  Tandoorikrydda (svart burk)
(2-3 dl)       Matyoghurt eller fet vanlig yoghurt
(2 msk)      Vinäger
(0,5 dl)       Saft av citron
(0,75 dl)     Matolja

Gör så här:
Lägg spetten i vattenbad. Putsa filéerna. Blanda marinaden. Enligt den svarta burken med tandoorikrydda ska man blanda lika stora delar av tandoorikrydda, yoghurt, vinäger, citron och olja. Jag väljer dock att balansera efter smak. Framförallt använder jag en betydligt större mängd med yoghurt, mina måttangivelser ser ni i parentesen. Dela och trä kycklingen på spetten. Häll över marinaden, se till att alla spett får på sig av marinaden. Låt stå i kylskåp någon timme, vänd på spetten då och då.

Färskpotatis på grillspett

45471-28
Foto: Vardag och fest

Ett recept som jag hittade i tidningen ”Vardag och fest” förra året. Sedan dess har de uppskattade potatisspetten varit en återkommande favorit på grillen.
Ingredienser:
Färskpotatis
Flingsalt
Valfri grillolja (alternativt vanlig olja, för en neutral smak)

Gör så här:
Lägg några träspett i vatten. Koka potatisen nästintill klar. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Trä på potatisen på spetten och lägg i en form. Pensla på olja och strö över flingsalt. Grilla tills spetten fått färg.

Grillade persikohalvor med vaniljglass och tjinuskisås

45471-27

Ingredienser:
Halverade färska persikor eller nektariner, alternativt avrunna konserverade persikohalvor
Honung till ”marinad”
Vaniljglass av fin kvalitet
Tjinuskisås (kolasås på tub för den late)

Gör så här:
Skala eventuellt persikorna/nektarinerna. Marinera dem sedan i honungen genom att ringla den över dem. Grilla kort på grillen tills de har fått färg och blivit lite varma. Servera med en kula vaniljglass och tjinuskisås.


Tjinuskisås (Kolasås)

Ingredienser 4-6 port.:
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g smör
1/2-1 tsk malen ingefära
1/2-1 tsk vaniljsocker
(ca 1 msk calvados)

Gör så här:
Koka ihop grädde, socker, sirap och hälften av smöret i 20 minuter tills blandningen blir tjockflytande. Tillsätt resten av smöret, ingefäran och vaniljsockret. Smaksätt eventuellt med calvados.

Marinerad oxfilé för grillen

45471-26
Foto: p2golfinn.se

Ingredienser: 

500-600 g oxfilé
2 dl Madeiravin
1,5 msk flingsalt (översalta inte det är bättre att göra det efter)
1 dl matolja (valfri sort)
3 msk soja
1 msk grillkrydda
Repade timjankvistar (i värsta fall går dessa att ersätta med torkad timjan)
Nymalen peppar från kvarn

Gör så här: 

Skär oxfilén i skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg sedan i oxfilén. Låt dra i någon timme (om det finns tid). Grilla efter smak på grillen. Servera gärna med grillad färsk sparris och någon potatisrätt. Garnera med timjankvist.