Inför kommande glöggkvällar...

Foto: blossa.se
Blev inspirerad av blossas nya vinterbilder som är reklam för årets glögg med smak av lingon och enbär (jag har inte provat) att ta reda lite om glöggens historia. Nedan finns en sammanfattning från sidan Grapevine.
"Ordet glögg är en förkortning av "glödgat vin", som har druckits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Då dränkte man in en sockertopp i konjak, placerade den över vinet och antände den, så att sockret smälte och droppade ner i vinet. Gustav Vasa var en sann glöggfantast - han hade till och med anställt en alldeles egen glöggblandare, som såg till att glöggen kryddades precis rätt. Kungens favoritblandning är känd av historiker: det innehöll rhenvin, socker, honung, ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor.
Men vi var inte de första med att krydda vårt vin. Redan de gamla romarna och grekerna drack kryddat vin. Då var det dock för att dölja den dåliga kvaliteten på vinet och pga hälsoeffekterna."
Kommentarer
Trackback