Blogguppehåll!
Då var det dags för blogguppehåll med anledning av resan som går till Filippinerna på fredag. Vi ses på resedagboken.com
Enkel indisk tandoorigryta
Superenkelt och gott storkok.
Tandoorigryta
400-500 g kyckling (lårfiléer eller kycklingbröst)
1 blomkålshuvud
3-4 morötter
1 förpackning färska sockerärtor
1 ½ - 2 paprikor
1 ½ gul lök
5 dl mjölk
2 tärningar kycklingbuljong
Redning
1 stor knippe persilja
1 förpackning tandoorikrydda/efter smak
Salt och peppar
Ta isär blomkålshuvudet i buketter och stycka morötterna i centimetertjocka slantar. Koka upp i lättsaltat vatten, koka inte för hårt för då blir de mosiga. Hacka paprika och lök i "klyftor" och stek i stekpanna, lägg i grytan. Strimla och stek kycklingen samt lägg även den i grytan. Slå på mjölken och kycklingbuljongen. Häll på tandoorikryddan. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar samt tillsätt persiljan. Vänd försiktigt ner blomkålen och morötterna (blomkålens blommor har en tendens att smula sönder). Red grytan med idéalmjöl eller maizena. Servera med basmati/jasminris.
Spaghetti Neri med pastasås
Det var någon månad sedan den här spännande pastasorten inhandlades. Spaghetti Neri heter den och är färgad av bläckfiskens bläck, men smakar precis som vanlig pasta. Idag kom den till användning i matlagningen. Den här pastasåsen blir gryning pga osten, så är du känslig för det kan du byta ut till en annan ost.
Spaghetti Neri med ricotta och kyckling
300 g kycklingfilé
3 tomater, urkärnade
Två nävar babyspenat
1 förpackning ricottaost (osäker hur många gr, 200?)
3 dl mjölk
1 halv chili
1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande
Salt och peppar samt toscanakrydda/provencalkrydda
Färsk persilja
Hacka kycklingfilén i småbitar och stek färdigt. Tillsätt hackade och urkärnade tomater. Låt vattnet koka ur lite ur tomaterna. Häll i babyspenaten och låt den bli mjuk. Tillsätt chili, kycklingbuljong, salt och peppar samt italiensk krydda. Häll på mjölken och låt småputtra. Tillsätt riccotaosten och ta av från spisen. Servera med pastan och färsk persilja samt parmesanost.
Kladdkaka med chilitouche!
Chili och choklad ska tydligen vara en bra kombination, så jag var tvungen att testa. Tyvärr var jag aningens försiktig med chilidoseringen och därför framträdde inte smaken nästan alls (utom möjligen en liten touche i eftersmaken). Kanske ska det inte vara mer än så? Jag rekommenderar att den som vill prova sig på receptet använder en hel chili istället för fega jag som bara vågade ta en halv.
Kladdkaka med chili
2 st ägg
3 dl socker
1 1/4 dl smält smör
4 msk kakao (mörk choklad kan vara en variant)
1 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 chilifrukt
Sätt på ugnen. Rör ihop ingredienserna ordentligt men försiktigt. Pressa chilin i vitlökspressen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 150 grader i ca 35 minuter. Låt svalna helt innan servering så framträder smaken bättre. Servera med vaniljglass eller grädde.
För oss sportisar!
Inte för att proteindrinkar går under kategorin "mat" eller i alla fall inte under "riktig mat", men jag känner ändå för att nämna det här. För oss som tränar och håller igång är det väldigt bra att kunna ta sig en proteindrink då och då (det gäller även för alla andra som behöver ett snabbt mellanmål/proteintillskott). Problemet för mig har varit att jag tycker att de smakar äckligt. Smakerna vanilj, jordgubb, choklad osv... smakar konstigt sött och tillgjort, vilket har medfört att jag knappt fått ner dem. Jag blev därför glad när jag hittade ett naturellt alternativ på gymgrossisten. Smakar nästan ingenting och den som vill kan smaksätta med något eget t ex färska bär.
Mustig lövbiffspanna
Den här rätten blev mycket god och perfekt även för matlådan dagen efter.
Mustig lövbiffspanna
4 port
500 g strimlat nötkött (lövbiff, biff...)
1-1½ röd paprika
1 gul lök
1½-2 dl rött vin
2 köttbuljongtärningar (el motsv)
3-4 dl matlagningsgrädde
1 burk lätt cremé fraiche paprika/chili
1 liten knippe färsk persilja
Strimla nötköttet (eller köp färdigstrimlat). Hacka paprikan och löken. Jag föredrar att bitarna är lite större i en panna, förslagsvis halva lökringar. Stek allt lite lätt, behöver ej bli genomstekt och få färg (rätten blir godast om köttet kokar i safterna). Tillsätt vinet och koka allt sammans i några minuter tillsammans med köttbuljongen. När köttet är färdiglagat tillsätts matlagningsgrädden. Slå i cremé fraichen på slutet och klipp över färsk persilja. Servera med ris.
"THE" chaithe callenge
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man gör chaithe från grunden. Senaste tidens tidsbrist har dock lett till att inga chais har gjorts. Därför fuskade jag igår när jag storshoppade jag chaithe i olika sorter; lösvikt, Twinings voyage indian chai samt Friggs orientalisk kanel. Igår testade jag lösvikten och skummade mjölken i nya espressomaskinen (den jag bloggade om att jag ville ha). Så gott, om jag får säga det så var det faktiskt godare än när jag gjorde själv. Hemskt va? Men lösviktsthe är väl i alla fall bättre än på påse? Det återstår att se. I let u know!
Chaithe på fuskvis
Gör te som vanligt (doppa te i kokhett vatten) men gör en liten stark the. Skumma mjölken på valfritt vis, med espressomaskin blir den varm så tänk på att koka upp mjölken om du gör det för hand eller med mjölkskummare. Tillsätt 0,5 msk råsocker till thet och rör om. Häll försiktigt på mjölken och skopa över skummet. Pudra med lite kanel.
Bra matbloggar
1. Lex Culinaria en fantastisk blogg, den här länken går till kategorin "godsaker", fantastiska bilder. På engelska.
2. A cat in the kitchen också otroligt fina bilder och inspirerande (avancerade) recept med roliga kombinationer. På engelska.
3. Kinnas blogg - mormors mat ganska nyupptäckt blogg av mig, intressant och på svenska.
4. Matlust i fokus är väl egentligen ett forum för matdyrkare, många av recepten kommer ifrån Anne som har bloggen Anne's food (kanske hon som driver siten?)
5. Nigella kan inte bestämma mig vad jag tycker om henne, men jag gillar absolut hennes kärlek för matlagning (kanske framförallt för efterrätter...). Nigella är inte någon självklar 5:a på listan men jag har ingen fantastisk ersättare än.
Tipsa gärna om du vet fler bra!
Glassbomb med daim och kolasås
Förra helgen gjorde jag den enklaste av alla efterrätter, jag har inte haft så mkt energi kvar efter mycket hårt jobb den senaste tiden. Enklare än så här blir det knappast (bara såsen som kräver lite uppmärksamhet):
Glassbomb med daim och kolasås
ca 2 pers (mer daim om fler personer)
1 förpackning god vaniljglass
2 st dubbeldaim
Kolasås:
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
1 halv vaniljstång
Mjuka upp glassen lite. Tag fram portionsskålar och täck dem med plastfolie. Tryck i glassen och toppa med en halv krossad dubbeldaim. Vik in sidorna av plastfolien så att det täcker över hela. Frys medan du gör såsen. Koka upp grädde, socker, sirap och smör tillsammans med urgröpt vanilj och vaniljstång. Koka i 15-20 min tills den tjocknar, låt svalna ordentligt för tjockare konsistens.
Resan går till Filippinerna!!!
Då var det bokat - den 2 februari till den 18 kommer jag och min sambo att spendera på Filippinerna. Under tiden lovar jag att ni kommer att få ta del av matbilder (såvida internet fungerar). Jag kommer emellertid inte att blogga här utan via resedagboken.se mitt alias är "mafia" (sök under flik "resenärer") Nu vet ni hur jag ser ut också...
Hembakad pizza italiano
OK, jag ljuger lite i rubriken. Allt utom degen är hembakad - den köpte vi på en närliggande pizzeria. Jag har en (felaktig?) uppfattning att hemmagjord deg blir mycket hårdare och inte lika god. Så jag tog mod till mig och frågade pizzagubben om jag fick köpa två degklumpar och det fick jag! Billigt också - 20 kr (färdiggjord deg i affären kostade 30 kr per styck).
Fyllningen på pizzan är inspirerad av min favoritrestaurang här i Eskilstuna som heter Grappa (inte så snygg hemsida dock). Pizzorna som serveras där är helt annorlunda från hur de serveras på pizzerior, dels genom att de använder mer exklusiva ingredienser och dels genom att de alltid "kryddar" dem med ruccola, vilket ser väldigt fräscht ut! De känns inte alls lika flottiga som de från pizzerian heller, men det kanske de är?
Resultatet av pizzeria maFIA blev 1000 gånger över förväntan - pizzan kunde lika gärna varit köpt på Grappa så gott blev det! Det här ska göras igen. Steg för steg nedan:
Två "bröst" till bröd inköpta på pizzerian.
Min sambo gör en "pizzaswing"
Resultatet blev inte en rund och fin pizza för min sambo (det är min pizza ovan). Ingen kavel behövdes, platta till och kasta i luften försiktigt.
På med alla ingredienserna dessa valdes efter en titt på Grappas meny:
Grundsås:
Tomatpure
Olivolja
Pressad vitlök
Färsk basilika
Fyllning:
Fetaost
Skepparskinka (en personlig favorit som liknar de italienska skinkorna serano etc i smak och utseende)
Paprika
Kronärtkockshjärtan (köpta inlagda, från en sån där delikatessdisk i affären)
Soltorkade tomater (inlada i örter, delikatessdisken)
Pizzaost/riven mozzarella
Topping:
Fräsch ruccola
In i ugn på 225 grader 15-20 min (vi gräddade våra båda pizzor samtidigt, bytte plats efter halva tiden)
Mitt nyår
Trött som attans somnade jag långt innan tolvslaget. Min sambo jobbade natten så inte blev det av att skåla heller (förrutom i lättcider). Som tur var hann vi få i oss lite god mat! Det blev inte riktigt som jag tänkt mig på dan men säker minst lika gott. Här är menyn:
Vitlök- och örtgratinerad hummer
Köttrullad med vitlöksost serverad med blå-gul potatis
Vaniljpannacôtta med hallon
Pannacôttan var så god, så god! Tänk vad lite vaniljstång (och grädde) kan göra. Jag serverar inget recept på rulladerna för de var så löjligt enkla bara rulla in ost i köttet och stek eller in i ugn. Slå på lite grädde. Den blåa potatisen har jag fått av min far (han odlar), bugar och bockar supergod!
Vitlök- och örtgratinerad hummer
två port
1 hummer
25-50 g Smör
Valfria färska kryddor efter smak (persilija, timjan, basilika, salvia, dragon)
2 pressade Vitlöksklyftor
Salt och peppar
rivet skal och saft av 1/4 Lime eller Citron
Dela hummern i två halvor och lägg dem i en ugnsform. Sätt på ugnen på 275 grader. Rör ihop smöret med kryddor, vitlök, salt och peppar, citrus och citrussaft. Klicka kryddsmöret på hummerhalvorna. Gratinera humrarna i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. Servera med vitt bröd och något att doppa i (aioli kanske?)
Vaniljpannacôtta med hallon
2 (generösa)port
1 ½ tsk gelatin (plus 1,5 msk kallt vatten)
2 dl vispgrädde (fuska inte med någon snålfettvariant)
½ dl mjölk
½ vaniljstång
0,75 dl socker
3 äggulor
färska hallon till garnityr (det var slut så jag tog frysta)
Champagnegelé (i vårt fall cidergelé)
1 tsk gelatin (puls 1 msk kallt vatten)
1 dl champagne/mousserande vin/cider
2 dl frysta hallon
3 msk florsocker
Frostade glas
Äggvitan som blir över i pannacôttan
Socker
Blanda gelatinet och vattnet till pannacôttan. Koka upp grädde, mjölk samt delad och urskrapad vaniljstång. Vispa sockret och äggulorna krämigt. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggblandningen under omröring. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till ca 85 grader under omröring. Tag kastrullen från plattan och tillsätt gelatinet. Låt det smälta. Ta upp vaniljstången.
Fyll upp i valfria glas (gärna frostade, doppa i äggvita och rulla sedan i socker). Låt svalna ett par timmar i kylen och gör under tiden champagnegelén:
Lägg gelatinet i blöt. Häll upp 1 dl dryck i en liten kastrull. Mosa hallonen ordentligt i en sil över kastrullen. Tillsätt florsockret. När pannacôttan har stelnat i kylen (2 timmar?) koka då upp blandningen i kastrullen. Tillsätt gelatinet som får smälta. Låt gelén svalna ordentligt (annars smälter pannacôttan). Häll sedan över gelén över pannacôttan. Låt stelna i 1 timme eller 2.