Brödkryddor och örter

Just nu jäser ett bröd i mitt kök (jippie!!). Brödkryddorna ger ofta brödet liv men uppmärksammas tyvärr sällan (och glöms bort i många recept). Nedan följer brödkryddornas ABC. Krydda och njut!

Anis är en av jordens äldsta kryddväxter och användes i antikens Rom, där man trodde att den var nyttig för matsmältningen. Växten är ettårig, har vita blommor och får grågröna frön, som används för att krydda vid matlagning och bakning. Anis härstammar från östra medel-havsområdet och odlas i forna Jugoslavien, Kina, Ryssland, Spanien, Syrien och Turkiet. Förr ansågs denna läkeört även ge skönhet, friskare andedräkt och befria människor från onda drömmar
Fänkål
är en flerårig ört som finns lite varstans i Europa, Asien och Nordamerika. Den krydda vi använder är de aromatiska fröna från en hög växt med stora vackra blomkorgar och skira styva blad. Smaken är lätt sötaktig och påminner om lakrits. Fänkål användes förr som bantningsmedel och för att skydda mot trolldom. Kryddan är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till fläskkött, grönsaker, fisk, sallad och soppor. 

Kummin
är det torkade fröet från en ört som tillhör persiljefamiljen. Den finns i hela Europa, både som vild ört och som odlad kryddväxt. Kumminkryddan är de torkade frukterna som blir intensivare i sin smak, ju längre norrut man kommer. Vi känner kummin främst som krydda i bröd. Den passar fint i mustiga grytor, med tex kål och potatis. Smaken är intensiv, så man bör krydda sparsamt. Kummin används också som brännvinskrydda, bla i Skåne Akvavit och Aalborg Akvavit. 


Pomerans
är en citrusfrukt med en mycket bitter smak där skal och fruktkött främst används som smaksättare. Pomerans odlades ursprungligen i norra Indien, men fördes sedan vidare till sydvästra Spanien av araberna. Pomerans kallas även ?bitter Orange? för sin beska smak och ?Sevilla-apelsin? pga av att de stora odlingarna just kring Sevilla. Den odlas idag kring Medelhavet men även i subtropiska områden i Indien, Latinamerika och Afrika. Pomerans används främst som smaksättare i marmelad, men även som krydda i kakor, bröd och brännvin och likör. ?Engelsk marmelad? görs av enbart pomerans.


Sesam
är en drygt meterhög ört av familjen sesamväxter. Växte ursprungligen i Indonesien och tropiska Afrika, men spred sig tidigt till de flesta länder inom det tropiska bältet. Det är fröna man använder vid brödbakning. Sesamoljan är en viktig del vid tillverkning av margarin, dressingar, matoljor osv. 

Vallmofrön som vi känner till som omtyckt brödkrydda, har sitt ursprung i Främre Asien och Centralasien. Att kryddan har en god nötliknande smak, upptäcktes tidigt och den grekiske läkaren Galenos rekommenderade den på 100-talet e Kr. Idag odlas den i Turkiet och Östeuropa. Det är fröna som används och vallmon är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, eftersom den ger en tjockare konsistens åt den färdiga rätten.

Källa:
Santamaria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback