Indisk kyckling med gult kokosris

45471-70


Igår blev det indisk mat. Det finns färdiga burkar med tikka/masala/tandoori/vindaloo mfl att köpa i matbutikerna men jag tycker att det är mycket roligare att exprimentera själv. Det är egentligen ganska lätt att laga indiskt men som jag sa till en vän igår "svårigheten ligger i att krydda så att maten inte smakar pepparkaka". Indisk mat innehåller nämligen många av de kryddor som förekommer i pepparkakor. Det är kryddblandningen som skiljer de indiska rätterna. Jag har gjort en mix av alla kryddor. Det viktigaste vid indisk matlagning är att prova sig fram med kryddorna. Till rätten serverade jag gult kokosris och naan.

Indisk kycklingrätt
6-8 port

6-8 Kycklingfiléer
I burk kokosmjölk
1 hel chili
1 medelstor paprika
3-4 cm ingefära i fingerstorlek
½ tub tomatpuré
3 scharlottenlökar eller ½ gul lök
2-3 vitlöksklyftor
saften av ½ lime
6 msk flytande margarin
1,5 dl yoghurt naturell
2 tsk soya
½ msk vinäger

Kryddblandning:
1 tsk peppar
½ kycklingbuljongtärning
1 msk vindaloo curry
½ msk lökpulver
5 msk socker
1 msk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk muskot
1 msk koriander
1,5 msk spiskummin
2 kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
3 tsk gurkmeja

OBS! Garam masala är en kryddblandning bestående av kanel, svartpeppar, koriander, kummin, kardemumma, kryddnejlika samt muskotblomma eller muskotnöt. Kryddan kan således ersätta en del av kryddblandningen. 

Blanda kokosmjölk, chili, paprika,  ingefära, tomatpuré, lök, vitlöksklyftor, limesaft, margarin, naturell yoghurt, soya och vinäger i en mixer. Mixa till simmig konsistens. Tillsätt kryddor, lite i taget, var försiktig så att det inte blir överkryddat.

Stek kycklingfiléerna lätt i en stekpanna. Lägg ner dem i en gryta. Häll på mixerblandningen och låt puttra i ca 20 min. Smaka av efterhand och krydda/späd efter smak.

Gult kokosris

Basmatiris för 4 portioner
1 dl kokos
2 tsk gurkmeja

Koka upp riset enligt anvisningen på paketet. Rosta kokosen torrt i en het stekpanna. Blande ris kokos och gurkmeja.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback