Biff á la Lindström

45471-16
Foto: Tasteline

Supergod maträtt som passar både till vardags och fest. Jag serverade biffen med en rosépepparsås och bakad potatis.

Biff á la Lindström

ca 500 g nötfärs
3-4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/2 krm svart- eller vitpeppar
1-2 msk finhackad gul lök
1 1/2 dl finhackade, inlagda rödbetor
2 msk finhackad salt- eller ättiksgurka
1 msk kapris
ca 2 msk margarin eller smör till stekningen

1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten i en bunke och låt det hela stå och svälla lite drygt 10 minuter.
2. Tillsätt nötfärs och salt och blanda om väl. Rör därefter i ägg, peppar och lök. Blanda allt väl, men arbeta inte färsen så mycket att den blir seg.
3. Blanda nu grundfärsen väl med de finhackade rödbetorna och gurkan, samt kapris.
4. Forma färsen på skärbräda eller vattensköljt smörpapper till åtta biffar, cirka 1 cm tjocka.
5. Låt matfettet smälta och bli ljust brunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, 2-3 minuter på varje sida - men inte på för stark värme. Lägg upp de nystekta lindströmmarna på varmt fat.

Bakad Potatis

Skölj och picka potatisarna och kör dem på högsta effekt 20 min i mikron.

Rosépepparsås

2 msk smör eller margarin
2 msk idealvetemjöl
1 liten gul lök
3 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 dl (matlagnings)grädde
1 msk rosépeppar
salt och peppar

Hacka löken fint. Fräs lökbitarna med smör eller margarin i kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt koka. Sila såsen. Pudra över vetemjöl. Tillsätt tomatpuré och grädde. Låt såsen koka upp och sjuda sakta utan lock i åtminstone fem minuter.
Krossa rosépepparkornen och rör ner dem i såsen. Sjud någon minut och smaka av med salt och peppar, om det behövs.


Basilika- och fetaostbröd (studentbrödet)

45471-14
Vill här tipsa om ett bröd som min äldre syster gjorde på min lillasysters student. Det var verkligen populärt! Vi missuppfattade utbakningen lite, brödet ska se ut enligt bilden nedan. Vårt bröd såg mer ut som en vanlig brödlängd, vi rullade ihop det som en rulltårta och gräddade det. Nästa gång ska jag testa att göra "rätt" och se om det blir någon skillnad, gott är jag övetygad att det är vilket som. Observera att degen ska jäsa över natten...

Ingredienser

8,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grahamsmjöl
25 gr jäst
2 msk olivolja
3-5 msk fetaost
2 tsk salt
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika

Gör så här

Ljumma mjölken och smula ner jästen. Rör ner ägg, olja, salt, grahamsmjöl och vetemjöl.

Arbeta degen smidig och kavla ut till en rektangulär platta. Strö över pressad vitlök, smulad fetaost och basilikablad. Rulla samman som en rulltårta.

Skär 3 cm tjocka skivor och lägg i rund eller avlång smord form. Ställ i kylen över natten.

Ta fram och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.

Grädda i 220 grader i 10 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda vidare i ca 20 minuter.

45471-15
Foto: ICA-kuriren


Pinjenötter vs. solroskärnor

45471-13
Foto: Risenta

Solroskärnor helt klart! De är inte bara billigare, de är också godare. För att de ska få full smak bör de torrostas i en stekpanna. Funkar bra i sallad, att strö över kött, i pesto mm.




Aj aj aj så gott med tacopaj!

45471-12
Foto: irm

Tacopaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk mjölk
2 tsk salt

Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt mjölk och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform.
Förgräddas 10 min i  225° - 250°

Stek:
500 g köttfärs
1 påse taco-krydda
1 dl vatten

Lägg i formen med pajdegen

Skiva:
2 Tomater
1 Lök
1 Paprika
Champinjoner

Lägg ovanpå köttfärsen

Ostsås:
5 dl crème fraiche
6 - 8 msk majonnäs
3 - 6 dl riven ost
Svartpeppar

Rör ihop. Bred över. Grädda 15 - 20 min i ugn. Servera med grönsallad.


Mums till kaffet

45471-10
Så här efter jul längtar i alla fall inte jag efter julgodis. Ett recept som jag däremot ser användning för stora delar av året är det här som jag gjorde i julas. Passar utmärkt med eller utan kaffe och är en förträfflig "gå bort present".

Baileystryfflar
ca 20 st


1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad i bitar
½ dl florsocker
100 g smör, rumstempererat
2 cl Baileys eller whisky
kakaopulver att rulla tryfflarna i


Koka upp grädden. Bryt cholkaden och lägg den tillsammans med florsocker i en bunke. Slå över den kokande grädden under omrörning och rör till en helt slät smet. Vispa i smör och baileys. Lägg i kyl att stelna ett par timmar. När smeten börjat stelna går det bra att rulla bollar och sedan doppa dem i kakao. Låt sedan tryfflarna åter stelna i kylskåp. Förvara kallt fram till servering.


Förbered helgen redan nu!

45471-9
Cannelloni, av italienska canna vilket ungefär betyder "vass-rör"

Att göra egen cannelloni är jättelätt! Detta egenkomponerade recept kan jag verkligen rekommendera...

Kycklingcannelloni med gorgonzola och valnötter

1 pkt färska lasagneplattor
3-4 kycklingbröstfiléer
1 liten burk champinjoner alt färska
2 tomater
1 lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
kryddor efter smak, gärna färsk oregano
150 g gorgonzola
1 sats béchamelsås gjord på ca 7 dl mjölk
80 g hackade valnötter

Gör en béchamelsås och tillsätt gorgonzolan. Ta ur kärnhusen ur tomaterna och strimla tomat, champinjoner, paprika och lök. Stek kycklingen. Tillsätt grönsakerna och vitlöken. Rulla in kycklingröran i de färska lasagneplattorna. Lägg rullarna i en form och häll på ostsåsen. Strö över hackade valnötter. Grädda i ugn ca 175 grader, tills cannellonin fått lite färg.



Lingonbröd

45471-8

Finns det något som passar så bra som nybakat bröd i vintermörkret? Har ett favoritrecept som är gott och samtidigt nyttigt. Det har alldeles säkert lågt GI-värde och är superenkelt att göra. Det enda som tar tid är timmen i ugnen.

Lingonbröd

3,5 dl grovt rågmjöl
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
(1 dl linfrön)
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
1,5 tsk kummin

1 dl lingon eller lingonsylt
0,5 dl sirap
3,5 dl filmjölk
2 ägg

Blanda det torra väl innan du fyller på med de våta. Häll smeten i smord och mjölad form och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i drygt en timme. Låt kallna på galler under duk.


Te, the eller tea

45471-7
Foto: Lipton

Har du också dille på te?

Vinn en låda med te på Liptons hemsida.
http://www.lipton.nu/lipton-se/03.html

Octodog

45471-545471-6
Foto: Barndesign

En sån här fin octodog fick min systerdotter när hon fyllde två år. Manicken gör vanliga trista hotdogs till fräcka bläckfiskar. Ett måste för alla barnfamiljer eller för oss som har barnasinnet kvar. 

To die for

To die for

Det här är mitt absoluta favoritrecept och det är inte för inte som det heter triple choc brownie. Denna brownie består nämligen av mörk, mjölk och vit choklad. Snacka om chokladchoc!

Triple choc brownie

185 g smör
185 g mörk choklad
3 ägg
3,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl kakao
2 dl hackad vit choklad
2 dl hackad mjölkchoklad
(En näve hackade osaltade nötter)

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och den mörka chokladen i en kastrull. Rör ihop till en jämn smet och låt svalna. Vispa sedan ägg och socker fluffigt och vänd ner choklad- och smörsmeten. Sikta mjöl och kakao och rör ihop med resten av smeten. Tillsätt sedan den hackade chokladen (och eventuellt nötterna). Klä en ca 20 cm avlång form med bakplåtspapper, häll i smeten (här kan det vara en fördel med att en håller och en häller). Grädda i ca 35 minuter. Låt svalna och skär i fyrkanter. Tips: lyft upp bakplåtspappret från formen med brownies på. Servera med glass, chokladsås och eventuellt färska bär. Pudra över florsocker.

Snygga fat

Snygga fatFoto: Europamöbler
Foto: Europamöbler

Surfade runt och hittade dessa snygga fat från Europamöbler, kampanjpris dessutom! Retro och mycket spännande!

Tomatsemlor

45471-1
Gjorde i fredags något jag kallade för "tomatsemlor". De består av urgröpta tomater med en fetakrämsfyllning. Dessa kan med fördel serveras som förrätt eller till varmrätten. På bilden är en annan rätt.

Recept:

4 Tomater (lagom storlek)

1 pkt äkta grekisk fårost
2 dl créme fraiche
1 näve färska basilikablad
peppar från kvarn

Skär ur locket från tomaterna likt på en semla och gröp ur dem. Behåll de gröna stjälkarna uppe på. Mosa fetaosten och blanda i den i créme fraichen. Tillsätt finhackade basilikablad. Fyll tomaterna med fetakrämen och lägg på locket. Voila!

Äntligen en blogg

Hejsan!

Nu så är jag igång. Här kommer jag att presentera vad som händer vid spisen i mitt hem och runt om i världen.

Njut, det gör jag!


Välkommen till min nya blogg!