Min variant på klassikern bananasplit

45471-21

En annorlunda bananasplit

Banan
Glass
Mörk choklad
Kanel

Lägg bananerna i ugnen tills de blir svarta. Smält den mörka chokladen under tiden. Ta ut bananerna och riv bort en flik (en remsa) av bananen, ringla mörk choklad direkt på bananen som träder fram under fliken. Gör fina kulor av glassen. Pudra sparsamt kanel över glass och banan. Så enkelt, snyggt och supergott.

Tzatziki!


45471-19
Idag fick jag ett grymt sug efter tzatziki. Det är enkelt och så himla gott. Jag kommer att servera tzatzikin med kryddstekt kycklingbröst (inget märkvärdigt, stek och krydda och låt puttra i någon smaksatt tomatsås) och bulgur. Förut var jag ambitiös och lät naturell yoghurt rinna av i sil, men jag har upptäckt att arlas medelhavsinspirerade matyoghurt funkar lika bra.

Sofias krämiga tzatziki

1 burk medelhavsinspirerad matlagningsyoghurt
1 gurka
Vitlöksklyftor efter önskemål
Salt och peppar
(en gnutta chili)

Riv gurkan på grövsta rivjärnet. Låt ligga och dra ca 10 min på ett fat efter att du saltat rikligt över. Krama sedan ur vattnet ur gurkan så mycket som möjligt och lägg den urvattnade gurkan i en bunke. Blanda i matyoghurt och peppar, samt ev lite chili(pulver). Servera med kalamataoliver

45471-20
Så här ser förhoppningsvis min middag ut



Enkel vardagsmat

45471-18
Foto: Guldkorn

Det här receptet kommer ifrån guldkorn. Jag modifierade det, gjorde gratängen utan pasta och serverade ris vid sidan om. Jag hade också vanlig mager riven ost blandad med chevréost (gorgonzola är säker också gott). I det här receptet serverar de kasslern vid sidan om, medan jag hade den i min gratäng.

Pastagratäng med broccoli och kassler
4 portioner

200 g broccoli
4 portioner penne
en klick Svenskt Smör
4-5 dl Matlagningsgrädde
1 dl riven ost, gärna Västerbottensost
salt och peppar
400 g rökt kassler

Koka broccoli och pasta i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka. Slå av vattnet. Smörj en ugnsfast form. Lägg broccolin i botten och pastan ovanpå. Täck med pastagrädde och riven ost. Gratinera i ugn, 200° i  15-20 minuter. Servera gratängen varm med kall kassler och grönsallad.

Bra recept på hemgjord pasta efterlyses

Har fått låna en pastamaskin och är sugen på att prova göra egen pasta. Bra tips välkomnas!
/maFIA


Blåbärstosca




Pajdeg
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker

Fyllning

2 dl (blå)bär, färska eller frysta
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Toscasmet

100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel

Gör såhär:

Pajdeg
Smält matfettet och låt det svlana. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.

Fyllning              
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

Toscasmet
Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten. När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.

Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass