Chipotlesås - grillfavorit den här säsongen?

image135

Blev så otroligt nyfiken när jag läste om chipotlesås i en mattidning igår. Var helt enkelt tvungen att få tag på en flaska (trots priset 50 kr).

Chipotle är torkad, rökt chili (ofta jalapeño) som ger en tydligt rökig smak och samtidigt lite hetta. Chipotle betyder rökt chilipeppar. Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotli på språket n'huatl som var Aztekernas språk. Där betydde chil, het peppar och potli betydde rökt.

Jag hade i lite chipotlesås i tacoköttfärsen idag. Jag tror att jag var lite för försiktig, det smakade inte så mycket. Jag har dock fortfarande stora förväntningar på underverk. Snart drar grillsäsongen igång, jag kan knappt bärga mig...

Dyrt vin = gott vin?

image134

En del påstår att priset har en hel del att göra med kvaliteten på vinet (eller kanske snarare tvärt om). Jag passade därför på att prova ett något dyrare vin, jag gick upp några tior. Blev tipsad om vinet nedan i morgonradion (med Adam och Gry). Varken jag eller min sambo tyckte dock att vinet höll någon vidare klass och att det rent ut sagt smakade billigt. Så ekvationen dyrt vin = gott, tror jag inte mycket på (men nu är jag ju ingen riktig vindrickare, än i alla fall...)

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2005 (nr 5460)
Frankrike
115 kr
Färg: Blåröd färg.
Doft: Kryddig doft med inslag av fat, blåbär, skogshallon och örter.
Smak: Ungdomlig, kryddig smak med inslag av fat, blåbär, skogshallon och örter.
Användning: Serveras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av fågel och gris.
Mitt betyg: M



Tilläggskommentar:

Svar på inlägget "Men om billigt vi = gott. Och detta vin smakade billigt, så borde det med andra ord smakat gott?"
Du har en poäng, men det är kanske så att vissa billiga viner smakar dyrt?

En restaurang

image133

Nu när jag ändå är inne på det här med vin, kan jag tipsa om en italiensk restaurang i Stockholm (på Nybrogatan). Restaurangen heter
Ristorante Italiano och känns äkta. Jag åt lamm som var väldigt vackert upplagt. Ingen större smaksensation, men gott. Efterrätten bestod av italiensk glass för mig och tiramisú för min vännina, mycket gott. Till det hela drack vi vin (från Italien så klart). Jag kan dock inte komma på vad det hette, vet att det börjar på bokstaven M.

Mera vin



När jag ändå är inne på det här med vin; provade ett i påskhelgen som jag blivit rekommenderad. Det var helt OK men bjöd inte direkt på någon överraskning. Hyfsat lättdrucket, men inget jag kommer att lägga på minnet. Ett plus för att det är ekologiskt odlat!

Cameleon Malbec 2006 (nr 6581)
Argentina
67 kr
Färg: Tät, blåröd färg.
Doft: Mycket fruktig, ungdomlig, något bränd doft, inslag av fat, blåbär, örter, viol och vanilj.
Smak: Mycket fruktigt, ungdomligt och smakrikt vin, inslag av fat, mörka bär, viol och vanilj.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
Mitt betyg: MMM

Vin



Jag hör till den skara av människor som ännu inte kan uppskatta vin. Det är först den senaste månaden som jag verkligen börjat anstränga mig för att hitta njutningen i vinet. Det går väl sådär ska jag erkänna. För att utvecklas och för att lära mig mer av er andra därute, har jag därför bestämt mig för att blogga om mina upplevelser kring vin.

Det här vinet provade jag förra veckan:

Canaletto Primitivo (nr 32367) 
Italien
68 kr
Färg: Röd färg med tegelnyans.
Doft: Kryddig, något bränd doft med inslag av russin, plommon, och choklad.
Smak: Kryddig, något bränd smak med inslag av russin, körsbär och gräs.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Mitt betyg MM+

Vårigt smarriga wraps!

45471-132

När våren kommer blir jag som så många andra sugen på lättare mat (såväl lättlagad som lite mindre tung sådan). Idag satsade vi på ett säkert kort - kycklingwraps med fetaost. De passar lika bra i picknickkorgen som hemma framför soffan efter (allt för mycket) påskmat. Enjoy!

Kycklingwraps med fetaost
2 port

2 wraps valfri smak (de gröna/röda ser godast ut)
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 avokado
1 förpackning solrosskott eller andra groddar
1 förpackning babyspenat
150-200 g fetaost
3 dl gräddfil
1 förpackning dipmix (som finns vid chipsen, ex fresh island, ranch...)
Färsk basilika

Ta ur köttet från kycklingen (allt går inte åt till 2 port). Hacka paprikan, avokadon samt fetaosten. Skölj solrosskott och babyspenat. Blanda dipmixen med gräddfilen. Varva grönsaker, sås och kyckling. Rulla ihop tätt och skär rullarna på snedden.

Fira påsk med påsktårta?

Låt dig inspireras!

image127
Foto: sydsvenskan

image128
Foto: bakermansbakery.com

image129
Foto: justcakes.com

image130
Foto: entertaining.about.com

image131
Foto: churches.nccumc.org

Pasta med biff och soltorkade tomater

45471-126

Är inte överförtjust i soltorkade tomater eftersom de ofta är hårda och beska i eftersmaken. Hittade en bra kompromiss på Hemköp; en burk med "lätt soltorkade tomater" (Hemköps egna märke). Trodde först att det var någon form av lightprodukt men det visade sig vara lite mindre torkade tomater, vilket jag tycker är alldeles utmärkt. Mycket lättare att jobba med också.

Biff med soltorkade tomater
2 port

3-400 g strimlad biff
2-3 dl rött vin
2 förpackningar milda matlagningsgrädde (den lite tjockare som jag skrev om tidigare)
½ burk lätt soltorkade tomater
4 vitlöksklyftor
½ chilifrukt
1 knippe färsk timjan 
salt och peppar

Stek köttet i en het panna nästan färdigt. Slå på vinet och låt det koka in. När vinet reducerat så att 0,5-1 dl återstår, tillsätt matlagningsgrädden. Hacka tomaterna, likaså vitlöksklyftorna och chilifrukterna (smått). Låt puttra i ca 10 minuter samtidigt som du kokar pastan. Klipp över färsk timjan, smaka av med salt och peppar.
 

När solen skiner...

45471-125

Är inte jag den som står vid spisen ;) Men snart mina vänner kommer grillen fram! I påsk blir det mammas mat.