Blåbärstosca




Pajdeg
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker

Fyllning

2 dl (blå)bär, färska eller frysta
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Toscasmet

100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel

Gör såhär:

Pajdeg
Smält matfettet och låt det svlana. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.

Fyllning              
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

Toscasmet
Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten. När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.

Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback