Biff á la Lindström

45471-16
Foto: Tasteline

Supergod maträtt som passar både till vardags och fest. Jag serverade biffen med en rosépepparsås och bakad potatis.

Biff á la Lindström

ca 500 g nötfärs
3-4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/2 krm svart- eller vitpeppar
1-2 msk finhackad gul lök
1 1/2 dl finhackade, inlagda rödbetor
2 msk finhackad salt- eller ättiksgurka
1 msk kapris
ca 2 msk margarin eller smör till stekningen

1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten i en bunke och låt det hela stå och svälla lite drygt 10 minuter.
2. Tillsätt nötfärs och salt och blanda om väl. Rör därefter i ägg, peppar och lök. Blanda allt väl, men arbeta inte färsen så mycket att den blir seg.
3. Blanda nu grundfärsen väl med de finhackade rödbetorna och gurkan, samt kapris.
4. Forma färsen på skärbräda eller vattensköljt smörpapper till åtta biffar, cirka 1 cm tjocka.
5. Låt matfettet smälta och bli ljust brunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, 2-3 minuter på varje sida - men inte på för stark värme. Lägg upp de nystekta lindströmmarna på varmt fat.

Bakad Potatis

Skölj och picka potatisarna och kör dem på högsta effekt 20 min i mikron.

Rosépepparsås

2 msk smör eller margarin
2 msk idealvetemjöl
1 liten gul lök
3 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 dl (matlagnings)grädde
1 msk rosépeppar
salt och peppar

Hacka löken fint. Fräs lökbitarna med smör eller margarin i kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt koka. Sila såsen. Pudra över vetemjöl. Tillsätt tomatpuré och grädde. Låt såsen koka upp och sjuda sakta utan lock i åtminstone fem minuter.
Krossa rosépepparkornen och rör ner dem i såsen. Sjud någon minut och smaka av med salt och peppar, om det behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback