Flamberad pepparstek - Steak au poivre

45471-52
Foto: tasteline.se

Det sägs att pepparstek började tillagas på artonhundratalet någonstans i Normandie i Frankrike. Svartpeppar hade rykte om sig att vara ett afrodisiakum, vilket sägs ha ökat rättens popularitet. Jag gjorde mig på ett tappert försök att flambera pepparsteken enligt gamla traditioner, men misslyckades totalt. Konjacken fattade inte eld. Även om det självklart kändes som ett misslyckande, blev rätten enormt god ändå. Till rätten serverades potatisstrudel, var dock inte nöjd med själva processen även om det blev gott. Strudeln bestod av "inbakad" potatisgratäng, vilket känns som en onödig bearbetning av något som redan är gott. Har dock ett annat recept som förmodligen fungerar bättre.

Pepparstek med sås 

Oxfilé eller utskuren biff
Blandade hela pepparkorn (några msk)
Konjak
Olja/smör att steka i
Mellan- eller matlagningsgrädde
Köttbuljong
Soja
2st schalottenlökar 

Putsa köttet och skär det i små ”stubbar”. Möra köttet lite med några knytnävsslag. Krossa pepparkornen i en mortel. Doppa kanterna på köttet i pepparn, låt stå en stund i kylskåp. Stek köttet 2-2 ½ minuter (medium) på varje sida och salta. När man steker kött är det viktigt att börja med hög värme, det gör att porerna sluts. Häll på konjaken och tänd på (gör det inte under köksfläkten, som är full av fett och därför kan börja brinna). Lägg upp köttet på varma tallrikar (micra dem en stund). 

Såsen: Fräs schalottenlöken hastigt i stekpannan som användes till köttet. Häll i grädden, sojan och buljongen i stekpannan. Låt reducera under några minuter. Smaka av med salt. Servera med potatisrätt.

45471-51
Kanske nästa gång?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback