Chevrétoast på norska

45471-36
Foto: honningcentralen.no

Det här receptet hittade jag så här i efterhand när jag redan gjort chevrétoast. Jag blev tipsad om (för)rätten av en väninna som ätit den på en restaurang. Personligen var jag inte stormförtjust i toasten, men min sambo gillade den verkligen. Receptet kommer från norska "Honningcentralen" och jag har inte gjort mig besväret att översätta. Jag skulle föredra att gratinera istället för att steka och sedan strö över rostade pinjenötter/solroskärnor.

Stekt/gratinert hvit geitost med honningmarinerte plommetomater på toast   

(4 porsjoner)


4 stk plommetomater

1 ss smør

2 ss honning

1 stk sitron

1/2 vaniljestang

salt og pepper


1 Baguette

Olivenolje


300 g geitost

1 ts finhakket persille


Kok opp honning, vanilje og sitron. Fjern skinn og kjernen på tomatene og del i fire. Tilsett tomatene i kjelen. Smak til med salt og pepper.

La blandingen stå i et par timer. Kok opp og reduser marinaden til den tykner.


Skjær bagetten i 1 cm tykke, skrå skiver. Ha på litt olivenolje og stek i en panne til skivene blir gyllenbrune. Ha på litt salt.

Skjær osten i fingertykke skiver og enten gratiner den i ovn med grillelement eller stek den gyllen i en middelsvarm panne så den halvveis smelter. Ta den opp med en steikespade og snu den opp ned ved servering.


Legg en stor skje tomatblanding på toasten og legg på den varme osten tilslutt. Pynt med litt persille.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback