Hemgjord pesto till sallad

45471-25
Foto: Ostkompaniet

När våren kommer blir jag mer sugen på lite "lättare" mat, som inte känns så tung. Sallad är då ett utmärkt val. Gott att ha i salladen är pesto, den gör jag själv. Jag föredrar att använda solroskärnor istället för pinjenötter (vilket också är mycket billigare). Istället för basilika använder jag ruccola för en mildare smak, men där kan man göra som man känner för.

Röd Pesto


1,5 dl soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl solroskärnor (pinjenötter)
1 kruka basilika eller motsvarande mängd ruccola
0,5-1 dl riven parmesanost
olivolja

Häll av oljan från de soltorkade tomaterna men spara oljan i en kopp. Torrosta solroskärnorna i en stekpanna tills de får färg. Kör tomater, vitlöksklyftor, (solroskärnor) pinjenötter, ruccola (basilika) och parmesanost i (stav)mixer. Späd med den sparade oljan och tillsätt eventuellt ytterligare olivolja.

Grön pesto

Gör samma enligt ovan men hoppa över de soltorkade tomaterna och ersätt det med lite mer ruccola och ev en vitlöksklyfta till.

Förslag på pastasalladsingredienser

Viktigaste är en bra pasta, välj någon lite roligare än snabbmackisarna, det lyfter salladen
Kronärtskockor
Oliver
Vitlökar i lag
Ruccola
Olika typer av bönor
Salladslök
Cocktailtomater
Hyvlad stark ost

När jag gör iordning pastasalladen, tar jag först och blandar peston i kastrullen med den avrunna pastan tillsammans med olivolja. Peston fördelas då jämnare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback